IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед очаква двукратно повишение на лихвените проценти в САЩ през 2016 г.

Прогнозата е понижена спрямо очакванията от декември, когато членовете на комисията по операциите на открития пазар очакваха 4 повишения с по 25 базисни пункта.

21:32 | 16.03.16 г. 2
<p>
	Джанет Йелън. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джанет Йелън. Снимка: Архив Ройтерс

Членовете на Федералната комисия по операциите на открития пазар очакват двукратно повишение на лихвените проценти през 2016 г. След двудневното си заседание, което приключи днес и на което основният лихвен процент остана без промяна, тяхната усреднена прогноза е, че в края на 2016 г. основният лихвен процент да бъде 0,875% (т.е. диапазонът да е 0,75% – 1%), което предполага двукратно повишение с по 25 базисни пункта. На заседанието през декември средните очаквания на Фед бяха за четирикратно затягане на паричната политика тази година.

В края на 2017 г. се очаква тази стойност да бъде 1,875%, а не 2,375% както се смяташе по-рано, но темпът ще е същия – четири повишения. В края на 2018 г. централните банкери очакват ниво от 3% спрямо 3,25%, прогнозирани през декември.

По време на пресконференцията си председателят на Фед Джанет Йелън подчерта, че това е усреднената оценка от индивидуалните прогнози на членовете на комисията, както и че те винаги зависят от развитията в икономиката. Освен това Йелън посочи, че това не е план, а очакване за темпа на паричната политика, което подлежи на ревизии.

„Перспективите пред глобалната икономика са леко понижени, но достатъчно, за да променят очакванията за темпа на затягане на паричната политика в САЩ“, каза Йелън.

CNBC коментира, че понижавайки прогнозите си за темпа на затягане на паричната политика, Фед е сближил очакванията си с тези на пазарите.

Междувременно доларът продължава да поевтинява и към 21:30 часа българско време едно евро се обменя за 1,1218 долара, което е близо 1% ръст.

Златото поскъпва с 2,47% до 1 261,40 долара за тройунция.

Графика: Investing.com

Федералният резерв на САЩ очаква американската икономика да нарасне с 2,2% и 2,1% съответно тази и следващата година. Това е по-песимистична прогноза от предишната – за ръст от 2,4% и 2,2%, посочва WBPonline.

Прогнозите за инфлацията също са понижени, макар и леко. През 2016 г. ръстът на потребителските цени ще бъде 1,2% а не 1,6%, а през следващите две години – съответно 1,9% и 2%, което е без промяна.

Очакванията за безработицата в края на 2016 г. са същите - 4,7% в края на последното тримесечие. Средната прогноза за дела на безработицата в края на 2017 г. е понижена от 4,7 на 4,6%, а тази за края на 2018 г. - от 4,7% на 4,5%. През февруари тази година безработицата в САЩ е 4,9 на сто, припомня Bloomberg.

На журналистически въпрос как би действал Фед при влошаване на икономиката Йелън заяви, че при евентуална такава ситуация, която е невероятна, централните банкери имат редица инструменти на разположение, но на този етап не са обмисляли отрицателни лихвени проценти.

Председатлят на Фед изрази загриженост за слабата инфлация. "Да се надяваме, че тя ще се ускори", каза Йелън. По думите й комисията не е могла да заключи, че при инфлацията има значително, устойчиво ускоряване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Людени
преди 8 години
ФеД очаква .... ама очакванията Й не струват ... веКе !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
sssaaa
преди 8 години
Йелън заяви, че при евентуална такава ситуация, която е НЕВЕРОЯТНА, централните банкери имат редица инструменти на разположение....Кое е толкова НЕВЕРОЯТНО? То ще ти избоде очите.Скоро Драги ще става консултант на ФЕД, и ще възстановят програмата и там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още