IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералният резерв на САЩ очаквано остави лихвените проценти без промяна

Пазарите ще следят внимателно пресконференцията на Джанет Йелън, която може да подскаже какви са намеренията на Фед оттук нататък

20:03 | 16.03.16 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Федералният резерв на САЩ оправда очакванията на пазарите и остави основните си лихвени проценти без промяна. Заседанието на централната банка започна във вторник и приключи днес, като анализаторите бяха единодушни, че институцията няма да прибегне до повишение на лихвените нива.

През декември Фед започна да затяга паричната си политика и увеличи с 25 базисни пункта целевото ниво по федералните фондове: от 0-0,25% то става 0,25 – 0,50%. Преди това близо 10 години ставките бяха на рекордно ниски нива.

До голяма степен основание за мярката дадоха сравнително стабилното състояние на икономиката на САЩ и особено доброто развитие на трудов пазар. Тогава председателят на Фед Джанет Йелън и екипът й направиха заявка за четирикратно увеличение на лихвените проценти през 2016 г. Това намерение обаче беше сериозно разколебано в началото на годината, когато имаше сътресения на глобалните финансови пазари, като вълната тръгна от Китай. Именно Поднебесната империя и забавеният ръст там са първоизточник на опасенията на редица централни банкери по света.

Информацията, която комисията по операциите на открития пазар получи след заседанието си през февруари, показва, че икономическата активност се разширява с умерен темп въпреки глобалните икономически и финансови развития през последните месеци”, пише в изявлението. Централните банкери посочват, от една страна, повишенията при разходите на домакинствата, подобренията в жилищния сектор, както и стабилния трудов пазар. От друга страна, те подчертават, че инфлацията, макар и да се ускорява леко, е под целта от 2%.

Комисията очаква, че с постепенни промени в паричната политика икономическата активност ще се разширява с умерено темпо и че показателите за трудовия пазар ще продължат да се стабилизират. Въпреки това глобалните икономически и финансови развития продължават да представляват риск“, пише в текста. „Инфлацията се очаква да остане ниска в краткосрочен план, отчасти заради по-ранния спад в цените на енергията, но да се ускори до 2% в средносрочен (...) Комисията продължава да следи внимателно развитията при инфлацията“, се казва още в изявлението.

„При определянето на тайминга и размера на допълнителните изменения на диапазона по федералните фондове комисията ще оцени реализираните и очакваните икономически условия, които имат отношение към целите й за пълна заетост и 2% инфлация (...) Комисията очаква икономическите условия да се развиват по начин, който да позволи само поетапни увеличения на лихвата по федералните фондове; затова тази лихва вероятно ще остане, за известно време, под нивата, които се очакваше да преобладават в дългосрочен план. Но действителният темп на увеличение на лихвените проценти ще зависи от икономическите перспективи, които предоставят данните“

След публикуването на изявлението доларът рязко поевтиня и към 20:25 часа българско време едно евро се обменя с 0,7% ръст за 1,1189 долара.

При заседанието си в края на януари Фед съобщи, че "внимателно следи" глобалното икономическо и финансово развитие и отражението им върху пазара на труда и инфлацията в страната.

Затова и днес пазарите ще следят внимателно пресконференцията на Йелън, която може да подскаже какви са намеренията на Фед оттук нататък.

Въпреки че анализаторите бяха единодушни за изхода от днешното заседание, те са разединени от отношение на темпа на затягане на паричната политика до края на годината.

55% от 44 икономисти, анкетирани от Bloomberg, oчакват, че реториката ще бъде същата като тази през януари. Ако и сега посланията са сходни, това би понижило вероятността от вдигане на ставките през април.

Любопитно е и как Фед се е повлиял от решението на Европейската централна банка от миналата седмица, когато Марио Драги и екипът му решиха да въведат допълнителни стимули за икономиката. На практика от декември САЩ и еврозоната поеха по противоположни пътища, що се отнася до паричната си политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 8 години
разбира се че погледнах, но не се сещам ти кой беше и кога съм ти разрешавал да говориш с мен, слуга!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 4
ratten
преди 8 години
що се хабиш, не разбра ли че тоя е един лалджия който се опитва да продава безсмислените си книги... не очаквай с него да завържеш конструктивен или смислен разговор-------------------------------------------- а ти погледна ли с кого влизаш в разговор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 4
ratten
преди 8 години
що се хабиш, не разбра ли че тоя е един лалджия който се опитва да продава безсмислените си книги... не очаквай с него да завържеш конструктивен или смислен разговор-------------------------------------------- а ти погледна ли с кого влизаш в разговор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 9
ledosvetlenie
преди 8 години
Ще почакаш - Той туриста е по зле и от спрял часовник - спрелият часовник поне два пъти на денонощие показва вярно колко е часът, а туриста миналата година позна само един път - А тая година може би и по рядко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 4
sssaaa
преди 8 години
Tyrista, чакаме извинението ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 12
Иван Митев
преди 8 години
Здравей khao,На каква база са Вашите твърдения?Полезно е да знаете, че последната ми книга "ФАКТОРЪТ ЗА КРИЗИ ДЪЛГОВ РАК" е представено първо в света изследване за полезно държавно управление при стопанство с незлатни пари.Вие с какви знания твърдите, че това е безсмислено?Книгата не е с тираж за масова продажба, а да бъде налична в Националната библиотека и всеки, който се интересува за водещата причина за дългови кризи може да я ползва.Също е полезно да знаете, че ако се прилагаха представените в книгата знания нямаше да са налични огромните злини при актуални стопански кризи (например кризата при "КТБ" АД), също държавите (включително САЩ) нямаше да имат сегашни дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 6
skeptika
преди 8 години
khao .........недей такаколегата има гледна точка ..предлага я .. !Нали е дискусия... макар че той вероятно е икономист и гледа от друг ъгъл ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 3
skeptika
преди 8 години
Зарежи спасяването на САЩ..има кой да ги мисли ;)другата седмица...1.09 ...за Евро ....а може и още до петък да свали...Стягай "Дългите" евра...обамата да си бере грижите...той няма нужда от нашите предположения...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 4
khao
преди 8 години
що се хабиш, не разбра ли че тоя е един лалджия който се опитва да продава безсмислените си книги... не очаквай с него да завържеш конструктивен или смислен разговор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 12
Иван Митев
преди 8 години
Здравей skeptika,за мен важното е представените изводи да отразяват истина.Независимо дали запазват, намаляват или увеличават ОЛП за долара, Фед няма полезен ход, тъй като винаги резултатът е увеличение на потенциал за катастрофална криза.Необходимо е достатъчно време и кризата ще ескалира.Възможното спасение на САЩ от актуални стопански злини не зависи от Фед.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още