fallback

Управителите във Фед са обсъждали повишение на лихвите през април

Някои централни банкери са били против такава мярка с аргумента, че би изпратила грешни сигнали, а други са я подкрепяли, тъй като са смятали, че е обоснована

21:32 | 06.04.16 г. 8

Членовете на комисията по парична политика във Федералния резерв на САЩ са обсъждали повишение на лихвените проценти през април, сочи стенограмата от заседанието през март, цитирана от Bloomberg.

Някои централни банкери са били против такава мярка с аргумента, че би изпратила грешни сигнали, а други са я подкрепяли, тъй като са смятали, че е обоснована, особено ако макроикономическите данни оправдаят очакванията.

Тези обсъждания може да фокусират вниманието на инвеститорите по-скоро към срещата през юни, тъй като миналата седмица председателят на Фед Джанет Йелън ясно защити предпазливия подход при затягането на паричната политика в САЩ. По-рано се заговори за повишение на лихвените проценти през април, след като редица членове на комисията по операциите на открития пазар направиха изказвания, които подкрепиха такава вероятност. Тонът на Йелън след това обаче даде да се разбере, че действия през април по-скоро не се очакват.

По време на срещата си през март централните банкери са изразили опасения, че забавената световна икономика може да навреди на плановете за бизнес инвестиции, както и да натежи на износа от САЩ. Някои управители във Фед са били на мнение, че американската икономика е съвсем близо до пълна заетост и че инфлацията започва да се ускорява.

„Мнозина участници изразиха мнение, че глобалната икономическа и финансова ситуация все още крие значителни рискове за перспективите пред американската икономика“, пише в протокола. „Данните, релевантни за политиката на Фед, включват не само информация за икономиката в САЩ, но и за развитията в чужбина и промените във финансовите условия“, пише още в текста.

Редица представители на Фед са били на мнение, че насрещните ветрове, които ограничават икономическия ръст в САЩ, ще утихват, но бавно, сочи стенограмата. Bloomberg припомня, че заседанието на 16 и 17 март беше във време, когато финансовите пазари се възстановяваха след разпродажбите в началото на 2016 г. Тогава имаше сериозни опасения за „твърдо приземяване“ на китайската икономика, както и тревоги дори за риск от рецесия в САЩ.

В своя реч на 29 март Джанет Йелън заяви, че смята за подходящо да се продължи с предпазливия подход при модифицирането на паричната политика, предвид рисковете пред глобалната икономика и лихвените проценти, близки до нулата.

Стенограмата до известна степен потвърждава тази позиция. Протоколът отбелязва, че комисията по операциите на открития пазар може да вдигне лихвените проценти, ако централните банкери бъдат положително изненадани от стабилната икономика. Същевременно обаче те не разполагат с толкова пространство за действие, ако ръстът се забави.

„Тази асиметрия показва, че е благоразумно да се изчака допълнителна информация за силата на икономическата активност и перспективите за инфлацията, преди да се предприеме поредна стъпка към затягане на паричната политика“, пише в текста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:47 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още