IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управителите във Фед са обсъждали повишение на лихвите през април

Някои централни банкери са били против такава мярка с аргумента, че би изпратила грешни сигнали, а други са я подкрепяли, тъй като са смятали, че е обоснована

21:32 | 06.04.16 г. 8
<p>
	Председателят на Фед Джанет Йелън. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Председателят на Фед Джанет Йелън. Снимка: Архив Ройтерс

Членовете на комисията по парична политика във Федералния резерв на САЩ са обсъждали повишение на лихвените проценти през април, сочи стенограмата от заседанието през март, цитирана от Bloomberg.

Някои централни банкери са били против такава мярка с аргумента, че би изпратила грешни сигнали, а други са я подкрепяли, тъй като са смятали, че е обоснована, особено ако макроикономическите данни оправдаят очакванията.

Тези обсъждания може да фокусират вниманието на инвеститорите по-скоро към срещата през юни, тъй като миналата седмица председателят на Фед Джанет Йелън ясно защити предпазливия подход при затягането на паричната политика в САЩ. По-рано се заговори за повишение на лихвените проценти през април, след като редица членове на комисията по операциите на открития пазар направиха изказвания, които подкрепиха такава вероятност. Тонът на Йелън след това обаче даде да се разбере, че действия през април по-скоро не се очакват.

По време на срещата си през март централните банкери са изразили опасения, че забавената световна икономика може да навреди на плановете за бизнес инвестиции, както и да натежи на износа от САЩ. Някои управители във Фед са били на мнение, че американската икономика е съвсем близо до пълна заетост и че инфлацията започва да се ускорява.

„Мнозина участници изразиха мнение, че глобалната икономическа и финансова ситуация все още крие значителни рискове за перспективите пред американската икономика“, пише в протокола. „Данните, релевантни за политиката на Фед, включват не само информация за икономиката в САЩ, но и за развитията в чужбина и промените във финансовите условия“, пише още в текста.

Редица представители на Фед са били на мнение, че насрещните ветрове, които ограничават икономическия ръст в САЩ, ще утихват, но бавно, сочи стенограмата. Bloomberg припомня, че заседанието на 16 и 17 март беше във време, когато финансовите пазари се възстановяваха след разпродажбите в началото на 2016 г. Тогава имаше сериозни опасения за „твърдо приземяване“ на китайската икономика, както и тревоги дори за риск от рецесия в САЩ.

В своя реч на 29 март Джанет Йелън заяви, че смята за подходящо да се продължи с предпазливия подход при модифицирането на паричната политика, предвид рисковете пред глобалната икономика и лихвените проценти, близки до нулата.

Стенограмата до известна степен потвърждава тази позиция. Протоколът отбелязва, че комисията по операциите на открития пазар може да вдигне лихвените проценти, ако централните банкери бъдат положително изненадани от стабилната икономика. Същевременно обаче те не разполагат с толкова пространство за действие, ако ръстът се забави.

„Тази асиметрия показва, че е благоразумно да се изчака допълнителна информация за силата на икономическата активност и перспективите за инфлацията, преди да се предприеме поредна стъпка към затягане на паричната политика“, пише в текста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
sssaaa
преди 8 години
Все още не си се извинил публично за спама, който направи през Q-1 16
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
За Фредови въобще не е важна печалбата те използват просто парите като инструмент за манипулация, заробване и контрол над нации и държави, тъй като могат да си печатат колкото си искат. Но и този момент ще свърши, всяко хубаво нещо си има край ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 11
Tyrista
преди 8 години
rate hike Q-2 16 /twice/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 8
ivan.kostov.39
преди 8 години
На мене си ли да вярвам или на тази баба? Познавам шофьори на камиони в САЩ. Всички се оплакват, че няма товари. Аз самия шофирам в Чикаго - трафик почти няма. Не е като преди нова година, когато ми вземаше час и 20 минути да се прибера след работа. Сега се прибирам за около 40 минути. Фабриката преди нова година правехме по 55-60 часа. Сега едва ни намират работа за 40 часа седмично....... НЕ ИМ ВЯРВАМ!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 6
Макс
преди 8 години
"Федералния резерв на САЩ". Нито са федерален, нито са резерв, нито са на ШАШ. В 100г си история тази частна банка отнела правото на хамериканците да създава пари от въздуха, не е публикувала нито веднъж одитиран отчет за дейността си. Някой да ми каже каква е печалбата на ФЕД за миналата година?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 7
ledosvetlenie
преди 8 години
ФЕД са се насадили в изключително тежка ситуация От една страна ниските лихви надуват балони - имотите вече са надминали цените от кризата 2008 От друга вдигнат ли още малко лихвите ще започнат фалитите защото много голяма част от тези имоти са купени с ипотеки върху които се плаща само лихвата а главницата не мърда и ако например лихвата стане дори само 1 процент това означава че на повечето вноската ще им скочи двойноА почнат ли да фалират тези с ипотеките и да не плащат резултата сме го гледали вече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Ivan.r
преди 8 години
Да вдига! Уолстрийт ще се тръшка като дете на което са му взели близалката, ще се тръшка, че обама е виновен, но накрая ще се кротне, защото всяко чудо за 3 дни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
kloynat
преди 8 години
ха ха ха пак приказки на таркалета татко ще ми купи колело ама друг пат гледали сме го този култов бг филм тази фраза от бг филма вайи и за Фед Джанет Йелън
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още