IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без изненада: Клинтън и Тръмп печелят предварителните избори в Ню Йорк

Тръмп прогнозира “невероятни седмици” за кампанията си и коментира, че “сенатор Круз е математически елиминиран”

09:26 | 20.04.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кандидатът на демократите Хилари Клинтън по време на победната ѝ реч. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кандидатът на демократите Хилари Клинтън по време на победната ѝ реч. Снимка: Ройтерс

Републиканецът Доналд Тръмп и демократът Хилари Клинтън – бивш държавен секретар на САЩ, печелят в предварителните избори в щата Ню Йорк в САЩ, съобщава Ройтерс.

CNN съобщава, че при малко над 20 на сто преброени бюлетини Клинтън получава малко над 60% от гласовете, а съперникът й Бърни Сандърс – почти 40%. Доналд Тръмп получава почти 70 на сто от вота срещу приблизително 14% за Тед Круз, който беше считан за основен негов опонент.

Победителите от кампанията на републиканците и демократите ще се изправят един срещу друг на президентските избори в САЩ през ноември, посочва информационната агенция.

Тръмп вече прогнозира “невероятни седмици” за кампанията му. В типичния за него стил той коментира, че вече не може да се говори за никакво състезание, тъй като “сенатор Круз е математически елиминиран”. 

Милиардерът обаче има да извърви дълъг път, за да затвърди номинацията си и да си излекува раните от разделянето на партията му. Победата му в Ню Йорк до приближава до необходимия брой гласове на делегати, така че да бъде номиниран за кандидат за президент от републиканската партия. Досега Тръмп има подкрепата на 840 делегати от необходими 1237 за спечелване на президентската номинация. Далеч зад него втори е Тед Круз с 559 делегати.

Клинтън, бивш американски сенатор от Ню Йорк, бивш държавен секретар и бивша първа дама, също има дълъг път пред себе си, за да елиминира окончателно Бърни Сандърс. Широката усмивка на лицето й обаче по време на речта й в Ню Йорк показва много ясно колко е бил важен щатът, за да бъде одобрена кандидатурата й.

За да спечели президентската кандидатура на партийния конгрес в края на юли във Филаделфия, демократическият претендент за Белия дом трябва да си осигури подкрепата на 2383 делегати. Клинтън вече има подкрепата на 1791 делегати, а Сандърс - на 1115. Ню Йорк ще изпрати на конгреса 247 делегати, добавя AFP. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още