IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитски и руски инвеститори разпродават американските си активи

Притежанието на американски ценни книги от инвеститори на двете страни е спаднало с над 50 млрд. долара между средата на 2014 г. и 2015 г.

12:32 | 01.06.16 г. 11
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Инвеститорите в Русия и Саудитска Арабия са намалили общото си притежание на американски ценни книги с над 50 млрд. долара между средата на 2014 г. и 2015 г., след като сривът на цените на петрола разтърси глобалните пазари, пише Financial Times.

Руски и саудитски инвеститори са разпродали американски акции и корпоративни облигации, след като цената на петрола се понижи силно, а много валути на развиващите се пазари – включително рублата, се сринаха спрямо долара.

Годишно проучване на американското министерство на финансите, представено във вторник, показва, че страната от Персийския залив е намалила инвестициите си в американски акции с 26 млрд. долара до 52,4 млрд. долара за година.

По-рано този месец финансовото министерство разкри за пръв път мащаба на саудитските покупки на американски държавен дълг – включително от централната банка, инвестиционни фондове и частни лица, като сумата е спаднала с 3 млрд. долара до 116,8 млрд. долара от февруари до март тази година.

Цената на петрола сорт Брент спадна с 57% от пика си през 2014 г., като понижението е накарало финансовите министри и на двете страни да търсят нови източници за финансиране, за да запълнят разширяващите си бюджетни дупки.

Саудитска Арабия, най-големият производител на петрол в света, подготвя банките си за очакваната продажба на облигации за 15 млрд. долара по-късно тази година. Междувременно Русия продаде дълг за 1,75 млрд. долара миналата седмица в първата си сделка с еврооблигации от налагането на санкциите насам.

Инвеститорите в Русия постоянно се освобождават от американски активи от финансовата криза насам, намалявайки притежанията си наполовина от пика през 2008 г. до около 73 млрд. долара до края на миналия юни.

Макар че докладът подчертава трудностите пред двете правителства, той показва и интереса на чуждите купувачи към американски активи, докато доходността на европейските и японските ДЦК спада на отрицателна територия.

Общата стойност на американските финансови инструменти, собственост на външни юридически и физически лица, е достигнала рекордните 17,1 трлн. долара до юни 2015 г., което е с 4% повече спрямо предишната година, след като инвеститори от Великобритания, Люксембург, Каймановите острови и Ирландия са увеличили притежанията си.

Финансови институции, брокери и попечители, участвали в проучването, отчитат скок от 159 млрд. долара на притежанието на американски активи в британски портфейли, най-големия ръст през миналата година.

Физически лица от няколко развиващи се пазари също увеличават притежаваните от тях американски ценни книги, включително в Мексико, Бразилия, Турция и Индия, показва още докладът.

Финансовото министерство иска да подобри годишното си проучване, което определи за „несъвършено“ във вторник. Собствеността може да бъде прикрита от покупката на акции или облигации чрез финансов посредник, което според инвеститорите отдава по-висока позиция на страни като Белгия в анализа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 2
Grosss
преди 7 години
Така се прави по принцип,1995 г взех заем от една банка в левове да си купяжилище .Заемът беше около 20000 долара,но в левове.След като мина цялатагюрюлтия 1996г върнах на банката 2000 долара и не ме събори заемът,но банката фалира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
Grosss
преди 7 години
Ще връщат обезценени долари след времекато се изклати доларът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 6
0pk
преди 7 години
Ми щото така се прибират офшорни капитали :]Ама вий не се притеснявайте, те там в Мордор ще измрат от глад доста преди да фалират :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 5
khao
преди 7 години
щото манджата е с пари, а не с рубли .... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 5
4ervenasgan
преди 7 години
Аз едно не разбирам.Що раССнацистите оня ден пуснаха долар деноминирани бондове на пазара (не, че някой се засили да ги купи де)?Защо по дяволите искат да задлъжнеят на най-големия сатана - ФЕД?Да беха си пуснали дълга в рупли, щеха да избият рибата и да насъберат трилиони.....усмивки :)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 5
khao
преди 7 години
казах ти, но ще го повторя ... не си слагам плюсове на моите неща, слагам само минуси на твоите :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 17
ing5rov
преди 7 години
хахаха...не си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 8
misanthrope
преди 7 години
Mypзил Mypзил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 21
ing5rov
преди 7 години
забрави да си сложиш плюс на гениалната мисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 8
khao
преди 7 години
щото немат пари, (г)Лупи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още