IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wal-Mart отчете ръст на продажбите и повиши годишните си прогнози

Докато други търговци на дребно изпитват трудности с клиентската си база, компанията отчете ръст на броя потребители

15:53 | 18.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-голямата верига за търговия на дребно в света Wal-Mart Stores обяви по-силен от очакванията ръст на продажбите от разработените магазини за второто тримесечие. Компанията отчита малко повече потребители, пазаруващи в магазините ѝ в момент, когато много търговци на дребно се борят да привлекат клиенти, коментира The Wall Street Journal.

Wal-Mart повиши и прогнозата си за годишната печалба. Акциите поскъпнаха с 3,5% до 75,48 долара за брой по време на търговията преди отварянето на пазара.

Продажбите на разработените магазини (магазини, отворени преди поне година) са нараснали с 1,6%, което е над насоките за ръст от 1%. Междувременно трафикът се е увеличил с 1,2%. Данните са признак, че подобренията в магазините на веригата и инвестициите в служителите се отплащат.

Много търговци напоследък изпитват трудности с ръста на продажбите. Target заяви в сряда, че продажбите на веригата от разработените магазини се понижават за пръв път от над две години заради по-малко посещения от потребителите. Macy’s пък съобщи миналата седмица, че ще затвори още 100 магазина, или 14% от базата си, след като потребителите все повече избират да пазаруват в интернет и харчат повече за услуги, а не за стоки.

Базираният в Бентънвил, Арканзас Wal-Mart влага сериозни суми, за да привлече клиентите обратно към магазините си. Компанията се опитва да зарежда по-добре магазините си, да подобри ефективността си и да увеличи плащането на служителите си. Оперативните, непреките, общите и административните разходи са се увеличили с 4,6% през второто тримесечие.

Компанията инвестира и в засилване на онлайн операциите си, докато продажбите на Amazon.com продължават бързо да растат. По-рано този месец компанията обяви планове за закупуването на онлайн конкурента си Jet.com за 3,3 млрд. долара.

За второто тримесечие Wal-Mart обяви, че продажбите от електронната търговия на глобално ниво са нараснали с 11,8%.

Като цяло Wal-Mart отчете печалба от 3,77 млрд. долара, или 1,21 долара за акция, спрямо печалба за миналата година от 3,48 млрд. долара, или 1,08 за акция. Без печалбата от продажбата на сайта си Yihaodian в Китай, компанията е с печалба от 1,07 долара за акция.

Приходите са нараснали с 0,5% до 120,85 млрд. долара. При постоянна валута приходите са се увеличили с 2,8%, като прогнозите на анализаторите бяха за приходи от 120,16 млрд. долара.

Според компанията годишната ѝ печалба ще бъде в диапазона между 4,15 и 4,35 долара за акция. Анализаторите очакват печалба от 4,27 долара за акция. Предишните прогнози на Wal-Mart бяха за печалба между 4,00 и 4,30 долара за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още