IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евънс: При стабилна икономика може да има повишение на лихвите през декември

Председателят на Федералния резерв на САЩ за Чикаго Чарлс Еванс не изключи и затягане на паричната политика на заседанието през ноември

20:21 | 05.10.16 г.
<p>
	Чарлз Евънс. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Чарлз Евънс. Снимка: Архив Ройтерс

Ако макроикономическите данни в САЩ останат стабилни, председателят на Федералния резерв на САЩ за Чикаго Чарлз Евънс би подкрепил повишение на лихвите през декември. Това заяви самият той, цитиран от Ройтерс, но посочи, че всякакви последващи повишения ще трябва да са оправдани с по-висока инфлация.

„Прогнозата ми е, че нещата ще се подобрят. Мисля, че ще има повишения на лихвените проценти“, заяви Евънс пред журналисти в сряда след реч за американската икономика в Оукланд, Нова Зеландия. 

Еванс заяви, че би бил „ОК“ с повишение на лихвите в края на годината. По думите му това може да се случи през декември, но той не изключи и затягане на паричната политика на заседанието през ноември.

Председателят на Фед за Чикаго подчерта, че точният тайминг на следващото повишение на лихвите не е толкова важно, колкото самият начин на нормализирането на паричната политика през следващите три години например. Той заяви, че би искал да види ускорение в инфлацията и още по-ниска безработица.

Предвид опасенията му за хронично ниската инфлация под целевата стойност от 2%, Евънс заяви, че би искал да види промяна в комуникацията на централната банка в посока сигнализиране на това, че последващите повишения на лихвите ще зависят от промяна в индикаторите за инфлацията.

Евънс, който ще може да гласува във Федералната комисия по операциите на открития пазар през 2017 г., неколкократно предупреждава, че лихвите не бива да се покачват бързо в среда на евтино кредитиране и слаб глобален растеж без инфлационен натиск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още