IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уилям Дъдли: Лихвените проценти вероятно ще бъдат повишени до края на годината

Според председателя на Фед за Ню Йорк повишение от четвърт пункт „не е от такова голямо значение“

17:58 | 20.10.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Федералният резерв вероятно ще увеличи лихвените проценти по-късно тази година, ако американската икономика продължава да се движи в правилната посока, коментира един от най-влиятелните представители на Фед. Това може би е най-ясният политически сигнал от американската централна банка досега за промяната на лихвите, предава Ройтерс.

„Ако икономиката продължи в същата посока, смятам, че ще имаме повишаване на лихвените проценти по-късно през годината“, каза председателят на Фед за Ню Йорк Уилям Дъдли на събиране в Lotos Club, омаловажавайки всякакви свързани с пазара рискове от затягане на паричната политика през декември.

Дъдли, който има постоянно право на глас по политиката и е близък съюзник на председателя на Фед Джанет Йелън, добави, че повишение от четвърт пункт тази година „не е от такова голяма значение“, тъй като икономиката е „сравнително близо“ до целите на Фед за 2% инфлация и максимално устойчива заетост.

Фед остави лихвените проценти непроменени в диапазона 0,25%-0,50% миналия месец, макар че публикуваните прогнози показаха, че повечето от 17-те централни банкери очакват повишаване до края на годината. Икономистите и трейдърите очакват Фед отново да не промени политиката на следващата среща, която е седмица преди изборите в САЩ на 8 ноември, но да увеличи лихвите през декември.

Коментарите на Дъдли явно подкрепят това мнение.

На въпрос за риска от повишаване на лихвените проценти през декември, докато инвестиционните фондове намаляват залозите си, а банките орязват балансите за края на годината, Дъдли, който наблюдава пазарните операции на Фед, каза, че „определено не се тревожи за момента“ предвид постепенното увеличение на лихвите от декември 2015 г. Това беше първият път от близо десетилетие, в който Фед повиши лихвените проценти.

Постигнахме много добър напредък към нашите цели. Затова е ясно, че приближавайки се към тях е вероятно да искаме да затегнем малко паричната политика“, каза той.

Това е много по-различно от това да кажем, че има нужда да затегнем спешно и агресивно политиката“, каза той. „Не виждам това да е толкова спешно“, добави Дъдли, позовавайки се на данните за безработицата, която остава без промяна на ниво от 5%, инфлацията, която е под целевата, и растежа на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Grosss
преди 7 години
Така са си мислили навремето и гражданите на Рим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Какъв по-ясен сигнал за всички мишкуняци, че живонът е само лайф, капитализъм и пак лайф! Всичко, измислено зад океана води до пълни магазини, лайф и пак лайф!!! Да живеат лихвите на ФЕД! Това значи лайф! Отрицателни - лайф, положителни - пак лайф! Секви - секъв лайф! Долу комунизма! Да живей капитализма! Да живей лайфът!П.С. Мишкуняк = мишо айно... хихихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още