IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представител на Фед вижда постепенен ръст на лихвите през следващите 2 години

Според председателя на Фед за Атланта икономиката на САЩ продължава да се движи към умерен растеж от 2%

19:06 | 04.11.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Повишаването на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ през следващите две години ще бъде „много“ постепенно на фона на очакванията за устойчиво разширяване на икономиката и стабилен ръст на заетостта, коментира председателят на Фед за Атланта Денис Локхарт в петък.

В подготвено изявление за конференцията на National Association of Realtors Локхарт не коментира вероятността за повишаване на лихвените проценти на срещата на Фед следващия месец, съобщава Ройтерс.

Според Локхарт икономиката продължава да се движи към умерен растеж от около 2%, позволявайки на Фед да повиши лихвените проценти – постепенно в продължение на времето.

Очаквам много постепенно увеличаване на лихвените проценти през следващите две години. Не смятам, че лихвите ще нараснат през продължителен период от време по предварително определена програма за затягане. Икономиката не призовава към това, поне не в този момент“, казва Локхарт.

Тъй като според оценките на Фед неутралният лихвен процент за страната се е понижил, Локхарт казва, че хората в жилищната и имотна индустрии не трябва да възприемат текущия затягащ цикъл като „застрашителен“.

Основният лихвен процент и останалите лихви вероятно ще останат под историческите средни нива, а жилищната индустрия като цяло трябва да спечели, когато поколението Х започне да купува жилища. Всяко повишение на лихвените проценти от Фед, каза Локхарт, ще бъде предшествано от продължителен икономически растеж, ниска безработица и вероятно ръст на заплащането – фактори, които подкрепят закупуването на жилище.

Когато средата на лихвените проценти наистина достигне стабилно ниво, лихвите по ипотеките би трябвало все още да са ниски и ценово достъпни по исторически стандарти“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 7 години
Дъртата да каже че или лихвата ще се вдига с 0.01 годишно илирче следващите 20 години няма да се дига изобщо а евентуалнопкъм 2050 може да се помисли и да се спре с този хазарт ше се дигне нема се дигне ама не тоя месец ама може другия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Всичко е възможно, разбира се. До края на годината има още време. Това, което никога няма да мога да му обясня е, че твърдението ми, че лихвите няма да бъдат вдигани тази година е резултат на сериозен анализ. И донякъде на психология, защото никога няма да забравя реакцията на Джанет Йелън при последното вдигане на лихвите през декември миналата година. Ефектът от вдигането тогава беше толкова незначителен, че самата тя много се изненада. Ако сега вдигнат лихвите това ще е тотално отчаяна мярка, колкото широката публика да види, че все пак "нещо се прави", макар и да няма практически ефект. Но като гледам, че S&P се справя най-зле за последните 36 години вдигането на лихвите ми изглежда все по-малко вероятно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Jorkata
преди 7 години
Ще го спечелиш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
И аз с нетърпение чакам следващото вдигане на лихвите, защото съм се хванал на един бас в съотношение 1 към 1 000 с georgi_shum, че няма да е тази година. За мое нещастие той се оказа голям страхливец и заложи само един лев. На негово място аз бих заложил поне 5. Или 10. Или 100. Имаше пълната възможност да ме разори напълно. Но както самият той казва - интелектъТ винаги побеждава. Сега не ми остава друго, освен да чакам Новата година и да си поискам левчето. Или да му пратя 1 000, защото има още време и и.... може да решат все пак да вдигнат лихвите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още