IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бурята Тръмп помита пазарите

Републиканският кандидат за президент на САЩ води с убедителна преднина пред Хилари Клинтън

06:10 | 09.11.16 г. 20
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доналд Тръмп. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: архив, Ройтерс

Йената и еврото отбелязват рязък скок спрямо долара в сесията в Токио заради опасения от евентуална победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, предаде Франс прес.

Ранните резултати, които показваха, че кандидатът на демократите Хилари Клинтън води във вота, претърпяха обрат. Тръмп спечели вота в ключовия щат Охайо, което му донесе 18 електорални гласа. Републиканският кандидат води и в Тексас, както и повечето щати от Средния Запад. 

Очакват се изборните резултати в щата Флорида и Северна Каролина, където засега той води пред Клинтън, съобщава Bloomberg. Тръм печели в щатите Западна Вирджиния, Индиана, Южна Каролина, Тенеси, Оклахома, Мисисипи и Кентъки, а Клинтън – в Ню Йорк, Илинойс, Ню Джърси, Мериленд и Върмонт.

На базата на щатите, в които изборният резултат е ясен, Доналд Тръмп има 168 от 270-те необходими електорални гласа за победа. Клинтън е спечелила 122 електорални гласа.

Доларът поевтиня до 101,46 йени, когато стана ясно, че е възможно Тръмп да спечели във Флорида. Минути преди това курсът беше 105,47 йени за долар. Еврото поскъпна до 1,1222  евро за 1 долар в сравнение с курса си от 1,0989 евро за долар по-рано.

Същевременно мексиканското песо поевтиня с 4% спрямо долара при новината за напредъка на Тръмп във Флорида. Петролът също пада.

Пазарите като цяло не очакваха толкова оспорвана надпревара, изпълнена с обрати, посочва информационната агенция. Според Bloomberg пазарите в момента се движат както при Brexit.

Златото например отчете най-силното си поскъпване от вота във Великобритания за напускане на Европейския съюз (ЕС) насам. Фючърсите на S&P 500 падат с повече от 3% - най-лошото им представяне от 24 юни. Фючърсите върху Dow Jones губят 750 пункта заради изборните резултати. 

В Азия водещият японски индекс Nikkei се понижава с над 4% заради резултатите от вота в САЩ дотук. Преди това индексът отбелязваше ръст от над 1% на фона на скока на йената на валутните пазари. 

В Австралия водещият индекс се понижава с 3,5%, след като по-рано също отбелязваше ръстове. В Шанхай понижението достига 1,3%, а в Южна Корея Kospi губи почти 3%.

Вижте реакциите в лагерите в галерията ни!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 7 години
ДО 8 :https://***.google.bg/#q=us+elections
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 1
крас
преди 7 години
Стават странни промени при които щати с прогнози които до момента са на Тръмп в последния момент се ревръщат в такива на Клинтън ТРЪМП ОБАЧЕ СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ СПЕЧЕЛИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
comet
преди 7 години
http://***.cbsnews.com/live/:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 0
крас
преди 7 години
Ако няма промяна в проучванията със СИГУРНОСТ ИЗБОРИТЕ СЕ ПЕЧЕЛЯТ ОТ ТРЪМП!!Към момента резултата е 244 към 206 в полза на Тръмп Щатите в които той води могат да съберат 45 гласа , а тези в които води Клинтън 40 гласа!С тези 40 гласа няма как да го забърши!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 5
abdul
преди 7 години
На следващото заседание на ФЕД ще има rate hike. 100%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
comet
преди 7 години
Те крайните резултати още не са съвсем ясни, https://***.washingtonpost.com/2016-election-results/us-presidential-race/... но знае ли някой защо обявиха преди малко че канадският емиграционен сайт е бил временно спрян (задръстен/наводнен от посещения)? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 2
dr.5rov
преди 7 години
Това й е хубавото на играта наричана демокрация, че можеш да смениш играчите и да продължиш по различен начин да преследваш целите си, когато условията се сменят.Тази игра дава на обществата една много адаптивна система за приспособяване, но изискава изключителни умения за да я поддържаш в равновесие и да не и позволиш да се срине или към анархия или към авторитаризъм.Сега да видим, ако Тръмп стане президент какво ще следва. Известно време няма да е скучно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
Господ здраве да му дава и на него и на неговата фамилия. Късите излязоа !!! .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 3
honaniga
преди 7 години
Клинтъновица ще рони крокодилски сълзи. То бива болни амбиции. Ама му се вижда края. На Тръмп му остава да спечели Мичиган и Невада. И това ще е краят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още