IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще стане ли Карл Айкан сив кардинал в сянка?

Нарастват опасенията, че предприемачът може да влияе над политики, които имат отношение към бизнеса му

11:45 | 23.12.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Големият инвеститор Карл Айкан ще се концентрира в своята роля като бъдещ съветник на американския президент Доналд Тръмп върху реформите на банковото и екологичното право. „Регулацията именно в тези браншове стопира американската икономика“, казва Айкан в интервю за CNBC.

По думите му контролът е прекомерен и спъва инвестициите на компаниите и прави така, че концерните се чувстват сякаш са въвлечени във война с правителството във Вашингтон.

Същевременно милиардерът признава, че не е срещу регулирането. „Всъщност аз мисля, че по някакъв начин имаме нужда от върховенство на закона", казва Айкан, като подчертава, че в някои области законодателството е буквално абсурдно. 

Освен на финансовия бранш, предприемачът ще обърне сериозно внимание на опазването на околната среда и свързаните с това закони. При това става дума за специално законодателство, касаещо големи петролни компании, защото Айкан изрично назовава закони, касаещи дейността на Агенцията за защита на околна среда на САЩ (Environmental Protection Agency, или EPA.

Самият Айкан има участие в подобна фирма - CVR Energy. В четвъртък акциите на CVR се изстреляха с 12 на сто, след като Тръмп обяви, че 80-годишният предприемач ще му бъде специален съветник по регулациите.

В интервюто познатия с агресивните си бизнес ходове Айкан заявява, че не разбира коментаторите, които го обвиняват в конфликт на интереси заради неговата бизнес дейност.

Айкан казва oще, че твърдението, че няма право да съветва Тръмп е равносилно на твърдението изпълнителният директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън да не трябва да говори с Тръмп за финансови казуси заради своето участие в банката.

„Смешно е да се твърди, че аз ще давам мнение за Доналд, но не трябва да притежавам акции. Това ме докарва до лудост. Като цяло ще продължа да си говоря с Доналд, както съм го правил и досега“, пояснява той.

Айкан пояснява, че ролята му не трябва да се взема под внимание, защото той няма да прави политика. И все пак редица спекулации сочат, че той вече е подпомогнал Тръмп в избора на членове от кабинета, които ще създават правила и закони, които силно влияят и върху бизнеса на Айкан, допълва CNBC.

Айкан е помогнал на Тръмп да привлече главния прокурор на Оклахома Скот Прюит за ръководител на Департамента по защита на околната среда. Той е върл противник на мерките против природния газ и петрола и има причина за това – основен спонсор на кампаниите му е енергийният концерн Devon.

Очаква се Айкан да помогне и в избора на следващия председател на Американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 7 години
Много благодаря. Коригирано е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
ceneto
преди 7 години
това изречение е объркано според мен: "Големият инвеститор Карл Айкан ще се концентрира в своята роля като бъдещ съветник на американския президент Барак Обама върху реформите на банковото и екологичното право. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още