IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън запази позицията си по повишаването на лихвите преди клетвата на Тръмп

Само ден преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент председателят на Фед заяви, че икономиката на САЩ не е в риск от прегряване

11:09 | 20.01.17 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Председателят на Федералния резерв (Фед) Джанет Йелън заяви в четвъртък, че не смята, че икономиката на САЩ е в риск от прегряване и не очаква растежът да се ускори силно в скоро време. Коментарите предполагат, че централната банка се придържа към плана си да повишава лихвените проценти внимателно и постепенно през следващите месеци, коментира Wall Street Journal.

Бележките на Йелън, подготвени за събитие на Stanford University, са в противовес с позициите на много инвеститори, които смятат, че плановете на новата администрация на Тръмп за намаляване на данъците и повишаване на държавните разходи ще засилят растежа, като потенциално ще ускорят и инфлацията и ще доведат до по-бързо увеличение на лихвените проценти от Фед. Вместо това Йелън потвърди позицията си за стабилно повишение в коментарите си.

В навечерието на встъпването в длъжност на 45-ия президент на САЩ тя каза, че икономиката остава под натиск заради няколко дългосрочни сили.

„До голяма степен изглежда малко вероятно икономическият растеж да се вдигне значително в близко бъдеще предвид продължителното ограничаване от страна на слабото чуждестранно търсене“, нарастващите лихвени проценти, застаряващото население и други фактори, каза тя.

Въпреки това според нея Фед не иска да чака твърде дълго, за да повиши лихвените проценти и няма да позволи на инфлацията да излезе извън контрол. Затова вероятно ще бъде „разумно позицията по паричната политика да се коригира постепенно с времето“, каза Йълен.

През миналия месец централните банкери повишиха основния лихвен процент с четвърт процентен пункт до диапазона от 0,50% до 0,75% и заявиха три увеличения от по четвърт пункт за тази година.

Малко вероятно е те да повишат лихвените проценти на следващата си среща на 31 януари – 1 февруари, толкова скоро след хода си през декември, предпочитайки да изчакат и да видят как икономиката ще се представи по-нататък. В четвъртък, преди речта на Йелън, трейдърите заявиха почти 75% вероятност централните банкери да не повишават лихвите преди срещата си на 14-15 март, съобщава CME Group.

В четвъртък Йълен подчерта, че и други фактори извън програмата на Тръмп ще повлияят на решенията за лихвените проценти с времето. „Посоката на паричната политика през следващите няколко години ще зависи от много различни фактори, от които фискалната политика е само един“, каза тя.

Йелън направи изказването си на фона на укрепването на американската икономика, включително пазара на труда, инфлацията и заплащането.

Председателят на Фед отхвърли опасенията, че Фед може да повиши лихвените проценти твърде бавно, рискувайки опасно ускоряване на инфлацията.

„Предвид факта, че темпът на безработица е близо до дългосрочното си нормално ниво и вероятно ще се понижи още тази година, естествено е да се запитаме дали паричната политика изостава по кривата“, каза тя. „Краткият отговор, в което съм убедена, е не“.

Тя заяви, че макар че безработицата е ниска, на ниво от 4,7%, последните скромни увеличения на заплащането „явно не съответстват на прегряване на пазара на труда. Нещо повече, сигналите за прегряване в по-широката икономика също са редки“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
sssaaa
преди 7 години
Още ли си бъгнал... Викни някой IT специалист да ти настрои нови параметри на спам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Tyrista
преди 7 години
March 17 rate hike
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Naiv
преди 7 години
Мъти ги - чака Драги за да се получи ефекта на лавината - ще се редуват през 2 месеца .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Sakamano
преди 7 години
Слушайте истинския управник на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
sdar
преди 7 години
Или по-скоро бабчето се кани да играе все същата игра, обаче забравя кой застава насреща. Тя ще продължи да печата, а когато Тръмп насреща започне и да харчи и да разравя кочинката, стой и гледай колко бързо може да се изпълнят и преизпълнят инфлационните цели :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
kloynat
преди 7 години
ла4еното бабе иелен се опитва да шикалкави не е врат а е шия опитва се да мота пе4ели време из4аква на рь4на с полусьеденител с натисната газ нещо ги мьти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още