IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед взима предвид последиците от победата на Тръмп, сочи протоколът от срещата

И макар че името на новоизбрания президент не се споменава, влиянието на вота върху пазарите и икономиката изглежда е било подробно обсъждано

21:27 | 04.01.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Федералният резерв на САЩ е одобрил през декември 2016 г. първото повишение на лихвените проценти от една година насам до голяма степен заради пазарната реакция след президентските избори и заради очакването за агресивна фискална политика. Това показва протоколът от последното заседание на централната банка, цитиран от CNBC. Повишението с 25 базисни пункта на лихвата по федералните фондове е било единодушно прието.

Федералната комисия по операциите на открития пазар страни от политически коментари, но показва, че е взима предвид последиците от победата на Доналд Тръмп. И макар че името на новоизбрания президент не се споменава, влиянието на вота върху пазарите и икономиката изглежда е било подробно обсъждано.

В обобщението на икономическите си прогнози комисията подчертава „значителната несигурност“ за предстоящата фискална политика. Все пак централните банкери посочват, че „по-експанзионистична фискална политика повишава вероятността от по-затегната парична политика отколкото в момента се очаква“.

„Движенията в цените на активите, както и промените в очакваната динамика на паричната политика в САЩ след декември изглежда са предизвикани до голяма степен от очаквания за по-експанзионистична фискална политика след изборите“, пише в стенограмата.

Все по-големите очаквания за бързо затягане на паричната политика отразяват схващането на инвеститорите, че бъдещият състав на Конгреса и Администрацията ще въведат значителни фискални стимули.

Мнозина представители на Фед са изразили тревога, че позволяването на по-ниска безработица без повишения в лихвените проценти може да изиска още по-агресивни ходове в паричната политика. В този ред на мисли комисията по операциите на открития пазари е повишила очакванията си през 2017 г. от двукратно до трикратно повишение на лихвата.

Според стенограмата председателят на Фед Джанет Йелън и колегите й са преценили, че възможността за по-агресивен растеж трябва да се вземе предвид. „Повечето членове на комисията отдават значителните промени в условията на финансовите пазари на очакванията за по-експанзионистични фискални политики през идните години и вероятни понижения на корпоративните данъци“, пише в протокола.

Евентуалните негативни рискове включват търговски войни по време на управлението на Тръмп, както и вероятността политиките му да не оправдаят очакванията.

Все пак като цяло Фед очаква сравнително постепенно нормализиране на лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 32 rate down comment 1
Tyrista
преди 7 години
not a chance dear pall !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 2
sssaaa
преди 7 години
Quantitative easing - Q-3 17
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 9
Tyrista
преди 7 години
parity for the couple USD/EUR short term0,95 - Q-3 17
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още