IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Посещението ми в Близкия изток очевидно се "отплаща"

Според американския президент речта му в Рияд през май е вдъхновила Саудитска Арабия и други страни да прекъснат отношения с Кувейт

21:19 | 06.06.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Намесвайки се в дълбокия разрив между арабските държави, американският президент Доналд Тръмп заяви във вторник, че пътуването му до Близкия изток „вече се отплаща“, докато редица правителства заемат нова твърда линия, обвинявайки Катар във финансиране на терористични групи.

Кампанията за изолиране на Катар нарушава търговията на суровините от суров петрол до метали и храни и задълбочава опасенията за възможен шок на глобалния газов пазар, където малката страна от Залива е основен играч, коментира Ройтерс.

Според безцеремонните коментари на Тръмп антиислямистката реч, която той изнесе на срещата в Рияд през май, е вдъхновила арабските сили да вземат решението за прекъсването на отношенията си с Катар. Стъпката е знак на протест срещу подкрепата на тероризма, в която обвиняват Катар.

„Много е добре да виждам, че визитата в Саудитска Арабия с краля и 50 други страни се отплаща. Те казаха, че ще заемат твърда линия по финансирането на екстремизма и всичко сочеше към Катар. Може би това ще бъде началото на края на ужаса на екстремизма“, написа Тръмп в Twitter.

Всъщност американските представители са били изненади от решението на Саудитска Арабия да замрази дипломатическите си отношения с Катар заедно с Египет, Бахрейн и ОАЕ, казват сегашни и бивши представители на Вашингтон за Ройтерс.

Всичко за кризата в Залива следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 6 години
от кога комунистите станахте най върлите подръжници на религията ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
scott
преди 6 години
отплати се.СА имат оръжие, което требва да поработи. а израел осигури връгъ и целта така, че сунитите да си изцапат ръцете. пуканки и на първиа ред. новата верига от убийства ше почва - скоро. и да, най-гоуемиа развъдник на тероризъм е са, щот мечтае за световното исламско господство. ето, даже съюзтик си имат. сащ, израел. тежко на христиените. ше мрът кат мухи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още