IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кувейт ще играе ролята на медиатор в дипломатическата криза в Залива

Катар няма да предприема ответни мерки срещу държавите, които прекратиха дипломатическите си връзки с емирството

12:35 | 06.06.17 г.
<p>
	Емирът на Катар Тамим бин Хамад ал-Тани. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Емирът на Катар Тамим бин Хамад ал-Тани. Снимка: Ройтерс

Емирът на Катар е поискал от Кувейт да играе ролята на медиатор в дипломатическата криза в Залива, предава Ройтерс, като се позовава на съобщение на външния министър на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман ал-Тани за телевизия Al Jazeera.

Емирът на Катар Тамим бин Хамад ал-Тани е говорил по телефона с емира на Кувейт Сабах ал-Ахмад ал-Джабер ал-Сабах. Двамата са обсъдили възможностите „да се продължи с комуникацията между страните в кризата, за да се разреши проблемът“, посочва катарският външен министър.

Емирът на Кувейт изигра важна роля в предишната дипломатическа криза в Залива от 2014 г. Според катарския външен министър емирът шейх Тамим се отнася с него „като към родител и го уважава“.

Заради очакваната намеса на Кувейт емирът на Катар е отложил и обръщението си към нацията, планирано за днес. Доха не възнамерява и да предприема ответни мерки срещу държавите, които прекратиха дипломатическите си отношения с емирството.

Припомняме, че Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет прекъснаха дипломатически връзки с Катар, включително и транспортните връзки, и обвиниха емирството в защита на тероризма и екстремизма заради оказвана подкрепа на т.нар. Мюсюлманско братство.

По-късно към четирите държави се присъединиха и Йемен, Либия и Малдивските острови.

В предишната подобна криза - през 2014 г., Саудитска Арабия, Бахрейн и Обединените арабски емирства изтеглиха дипломатите си от Доха, но тогава транспортните връзки бяха запазени, припомня Ройтерс.

Външният министър на Катар Мохамед бин Абдулрахман вярва, че „подобни различия между братски страни трябва да се решават с диалог“. Той предлага провеждането на специална сесия, на която представители на всички страни да коментират гледните си точки, но не дава повече детайли по идеята.

Междувременно стана ясно, че турският президент Тайип Реджеп Ердоган е разговарял по телефона с лидерите на Катар, Русия, Кувейт и Саудитска Арабия, за да успокои напрежението, предават източници на Ройтерс.

"Важността на регионалния мир и стабилност бе подчертана в разговорите, както и важността от фокусиране върху пътя на дипломацията и диалога за успокоряване на сегашното напрежение", казва източниците.

Турция е в добри отношения с Катар и с няколко от съседите му от Персийския залив. В понеделник заместник-премиерът Нуман Куртулмус заяви пред репортери, че Анкара иска да помогне за разрешаване на конфликта.

Междувременно стана ясно, че банки от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства се въздържат от правене на бизнес с Катар. Според непотвърдена информация саудитската централна банка е наредила на финансовите институции да не осъществяват операции с катарски банки в катарски риали.

Междувременно Qatar Airways отмени полетите до Бахрейн, Египет и Обединените арабски емирства до wtoro нареждане. Засегнатите пътници ще могат или да направят нова резервация при подновяване на полетите, или да си получат парите. Засега представителствата на превозвача в засегнатите страни работят нормално.

Темата за дипломатическата криза в Персийския залив можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още