IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеймс Коми обвини администрацията на Тръмп в лъжи

Бившият директор на ФБР не се съмнява, че Русия се е намесила в президентските избори в САЩ чрез хакерски атаки

20:12 | 08.06.17 г. 14
<p>
	Джеймс Коми по време на изслушването му от комисия на Сената. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джеймс Коми по време на изслушването му от комисия на Сената. Снимка: Ройтерс

Бившият директор на ФБР Джеймс Коми, който президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни, обвини администрацията на Тръмп в лъжи по време на изслушване в Сената, предава Ройтерс.

В отговор на въпрос Коми посочи, че няма никакво съмнение, че Русия се е намесила в президентските избори в САЩ чрез хакерски атаки - обвинение, което Москва многократно е отричала досега.

Той обаче реши да не отговаря на въпроса дали смята, че Тръмп се е съюзил с Русия, за да спечели изборите през ноември миналата година, както и дали американският президент е контактувал с Москва по време на кандидат-президентската кампания.

Що се отнася до бившия сътрудник на Тръмп Майкъл Флин Джеймс Коми, който е разследван за контакти с Русия и за прекратяването на коетоТръмп оказваше натиск върху Коми, бившият директор на ФБР подчерта, че не може да каже дали това е било опит за намеса в текущо разследване на службата. Той посочи, че Тръмп не му е наредил директно да прекрати разследването, но е усетил, че разговорът върви в такава насока.

Лъжи и обида

Още в писменото си изявление, което беше разпространено вчера, Джеймс Коми обвини администрацията на Тръмп в лъжа и посочи, че президентът е обидил и него, и ФБР с уволнението му и последващите коментари.

Тръмп предизвика истинска политическа буря с уволнението на Коми, припомня информационната агенция.

„Въпреки че нямаше никакви законови причини за това уволнение, администрацията избра да ме обезсили, а по-важното е, че обезсили и ФБР с твърденията, че организацията е в хаос и служителите са изгубили доверие у лидера си“, посочи Коми пред Сената.

„Това бяха лъжи“, каза още той и допълни, че си е водил записки след срещата му с Тръмп, за да документира тези лъжи.

Коми потвърди и думите на Тръмп за Майкъл Флин – че той е добър човек. „Помислих си, че трябва да внимавам какво казвам и тогава потвърдих пред него (Тръмп - б.ред.), че Флин е добър човек“, коментира бившият шеф на ФБР.

В заключение той посочи, че е разбрал, че може да бъде уволнен от Тръмп по всякакви причини.

Импийчмънт?

Според експерти изслушването на Коми може да укрепи позициите за евентуално искане за импийчмънт на Доналд Тръмп заради евентуално възпрепятстване на правосъдието предвид случая Флин, посочва Ройтерс.

Тръмп със сигурност ще оспорва две от твърденията на бившия директор на ФБР – че е поискал от Коми да се спре разследването срещу Майкъл Флин и че е поискал лоялност от Коми.

Междувременно синът на Доналд Тръмп Доналд младши публикува серия от туитове, с които атакува Джеймс Коми. Самият президент обаче засега мълчи в социалните медии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 1
BogKa
преди 6 години
Стоовне , колкото е случаен Тръмп толкова си и ти случайно пръкнал се "националист" защитник на Свободата и Словото.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
Железни доказателстваNine Times James Comey Testified He Could Be Wrong at Russia Probe Hearinghttp://***.breitbart.com/big-government/2017/06/08/nine-times-james-comey-testified-wrong-russia-probe-hearing/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
ДХДО
преди 6 години
Ето, че сам го каза : ако зад теб няма сформирал се капацитет и не с на разположение лостове , за упражняване на реална власт, много малко вероятно е да се промушиш през това "сито " . Не виждам никакви индикации Тръмп да е изключение от това правило - тои и хората зад него държат сериозен властови ресурс и лостове. Естествено, изборът му не би бил възможен при произволна вътрешно и външно политическа , икономическа и пр. конюнктура, това беше неговия момент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
jikev
преди 6 години
Никой не е казал, че с "гол популизъм" само стават нещата! Не съм казал че е лесно.При нас Бай *** печели с раздаване на служби, обществени поръчки, крив съд, безнаказаност за лошите но плащащи му...С каква кауза са на власт тия? Какво правят за народа си?Не за избирателите си! За тях знаем, че са на държавна или общинска служба....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
ДХДО
преди 6 години
В много сериозна заблуда си попаднал, ако мислиш, че избор е възможно да се спечелят с един гол популизим или пък гол реализъм или прагматизъм. Аргументи от съвсем различно естество са нужни, само да се стигне до това, името ти да е изписано на изборна бюлетина, нежели да бъдеш избран за президентин в най-великата демокрация по всички земни кълбета :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
michaelis21
преди 6 години
я върнете лентата назад.В решителния уикенд преди изборите, точно Коми извади разследване срещу Клинтовица и май това натежа за резултата.OCT. 28, 2016, 10:36 A.M.FBI will investigate new emails related to probe of Hillary Clinton's email serverOn November 8, 2016, Trump and Pence were elected president and vice president of the United States.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 6 години
Много си се объркал. Че американците са малко лоши знае всеки, но че руснаците са зли е известно и на децата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 12
jikev
преди 6 години
Нещо сбъркано има в избирателните системи в съвременния свят!Не може на неграмотници и бездомници (или продажни *** както е в БГ), гласът им да има същата тежест, както на работодателя им или на просто мислещ за бъдещето на децата си човек!От там и ненормалници като Тръмп, печелят в САЩ и популисти в Европа печелят избори и след това се чудят кви са ги сътворили и къде да се крият...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 12
jikev
преди 6 години
Перо, Перко, Изперкал (от Императорът), намали малко активността си поне, за твоя изперкал фаворит!И двамата изглежда сте на един акъл...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 18
Стоян Петров
преди 6 години
Императоре, "у нас в Америка" избираме президента за да спазва конституцията и служи на народа. Не са ни необходими супермени като Ердоган, Путин или Дутерте. Ако на Вас са Ви необходими идоли, моля почитайте си ги, само моля не ни пробутвайте ретроградните си и архаични тези. Всички сме наясно че Тръмп е първия и надявам се последен случаен президент на Америка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още