IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефиницията за средната класа в САЩ - предизвикателство с много неизвестни

И двете партии ухажват точно средната класа, но още не е ясно как точно данъчният план на Тръмп ще я засегне, защото не се знае кой влиза в тази рамка

18:42 | 30.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и републиканските лидери рекламират плана си за намаляване на данъците като необходимо облекчение за изпадналата в затруднено положение средна класа в страната и катализатор за създаване на работни места.

Демократите казват обаче, че те се грижат за средната класа, като се борят срещу предложените данъчни съкращения, които според тях ще са от полза за големите компании и богатите, но ще навредят на средния американец, пише Асошиейтед Прес в свой анализ.

Не е лесно да бъде дадено точно определение на средната класа, чиито членове са защитавани и ухажвани за гласовете им и от двете водещи партии в САЩ. Законодатели и експерти се разминават в мненията си за числата, предава БТА.

Мозъчният тръст Tax Policy Center фиксира средния доход на домакинство, включително освободените от данъци застраховки като здравната, между 48 300 и 85 600 долара годишно. Той обаче предупреждава това да не се нарича средна класа - понятие, което според института няма официална дефиниция.

Други експерти поставят средните доходи в границите между 44 хил. и 72 хил. долара, или между 72 хил. и 112 хил. долара (по данни от 2015 г.).

Хилари Клинтън и президентът Барак Обама като кандидати определиха доходите на средната класа до 250 хил. долара годишно. Тази летва предизвика недоумение, защото тя се отнася за 5-те процента от американците с най-високи доходи, а двамата демократи обещаха да не вдигат данъците на средната класа.

Средният доход на американските домакинства през миналата година е бил 57 617 долара според Националния институт за преброяване на населението на САЩ.

На митингите си в подкрепа на мащабната данъчна реформа, която президентът Тръмп превърна в главен законодателен приоритет, той говори постоянно по темата. "Ще орежем данъците за здраво работещите семейства от средната класа", обещава Тръмп. "Време е да запалим отново чудото на американската средна класа", призовава той.

За да попълни резервите на средната класа, Тръмп обещава данъчните намаления да донесат увеличаване на годишния доход на средностатистическото американско семейство с 4 хил. -5 хил. долара. Скептично настроени, данъчни експерти и демократи казват, че това твърдение се основава на неясни изчисления.

Привържениците на данъчните съкращения обикалят кварталите на средната класа в цялата страна с послание към избирателите: орязването на данъците за корпорациите ще донесе икономически бум. Новите работни места, по-бързият растеж на икономиката и обилното повишаване на заплатите, които ще последват, ще помогнат на тях и на всички останали.

"Това своеобразно постепенно разпространяване (на благоприятните ефекти) . . . е много трудно послание", казва Джеймс Търбър, преподавател и основател на Центъра за конгресни и президентски изследвания към Американския университет. "Заради бремето да са управляващи (републиканците) имат проблем със създаването на ефективна система за предаване на послания“, посочва той.

За демократическата опозиция от друга страна "е по-лесно да има ясно послание, че данъчният план ще навреди на средната и на работническата класа", допълва той.

Данъчният план на стойност близо 6 трлн. долара предвижда орязване на корпоративния данък от 36% на 20%, съкращаване на данъците за повечето физически лица и удвояване на стандартното намаление, използвано от по-голямата част от средностатистическите американци, до 12 хил. долара на физическо лице и 24 хил. долара за семействата. Броят на данъчните категории ще бъде свит от седем на три или четири съответно с данъчна ставка в размер на 12%, 25%, 35% и неизвестна ставка за последната категория. Данък наследство върху скъпите недвижимите имоти ще бъде отменен.

Семействата от средната класа могат да се възползват от по-голям детски данъчен кредит и допълнителните пари, които е възможно да дойдат от по-голямото стандартно намаление.

Има обаче прекалено много "дупки" в пестеливия, разпростиращ се на девет страници план, като равнищата на доходите, свързани с всяка данъчна категория, и какво може да се случи с други данъчни намаления, използвани от средната класа, за да се разбере как всъщност ще се отрази той на индивидуалните данъкоплатци и на семействата.

Главният архитект на плана - републиканският председател на комисията в Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, отговаряща за законодателството в данъчната, митническата и търговската политика, Кевин Брейди е подложен на натиск от журналисти по тези въпроси миналата седмица: Ще помогне ли наистина той на средната класа? Могат ли републиканците да гарантират, че всички ще получат отстъпка, че нито един обикновен човек в крайна сметка няма да плати повече?

"Асансьорът слиза по-надолу на всяко равнище (на доходите)... Мога да гарантирам, че всеки американец ще бъде по-добре", казва Брейди, конгресмен от щата Тексас. Той обаче признава, че "е възможно да има едно-единствено изключение".

Главният въпрос към Брейди обаче не получава отговор: предложените равнища на доходите, които ще съответстват на всяка данъчна категория, ще бъдат разкрити скоро. Само че кога?

Ето тук влиза в употреба математиката. При сегашния режим, включващ седем категории, най-голямата група американски данъкоплатци (около 30%) попадат във втората най-ниска категория, като плащат данък в размер на 15%. Тя включва хората с облагаем годишен доход между 9 325 и 37 950 долара. Тъй като това е най-голямата група, някои може да си помислят, че тя е средната класа.

Критици на републиканския план казват: при условие че той ще премахне 15-процентовата категория, някои хора, които са били облагани с 15%, могат да бъдат вкарани в следващата, по-висока категория, която плаща 25% данък.

Това все още не е ясно, заявява Даниъл Бъргър, изследовател от Tax Policy Center - съвместен проект на Urban Institute и Brookings Institution. Всичко зависи от това какви равнища на приходите ще фиксира планът.

"Теоретично е възможно всички в 15-процентовата категория да отидат в по-ниската категория, в по-високата или да бъдат разпределени между двете", казва Бъргър.

Джаред Уолчак, високопоставен политически анализатор от консервативния мозъчен тръст Tax Foundation, отбелязва, че по-ранен републикански план, разпространяван през миналата година, фиксира 25% данък за същото равнище на доходите, както и сега - от 37 950 до 91 900 долара.

Ако новият план запази същия диапазон или вдигне долната граница за 25-процентовата категория, никой, който плаща в момента 15%, няма да бъде вкаран в по-висока категория, заявява Уолчак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още