IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WSJ: Щатските власти разследват компания на зетя на Тръмп

Kushner Cos. е получила призовка от SEC, с която е поискана информация за използването на програмата за визи EB-5

14:39 | 06.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентският зет и съветник Джаред Кушнер. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Президентският зет и съветник Джаред Кушнер. Снимка: архив Ройтерс

Американската комисия за ценни книжа и фондови борси (SEC) разследва компанията за недвижими имоти, управлявана от семейството на старши съветника и зет на президента Доналд Тръмп Джaред Кушнер заради използването на федералната програма за визи, известна като EB-5, пише The Wall Street Journal, цитирайки хора, запознати с въпроса. 

През май 2017 г. Kushner Cos. е получила призовка от SEC, с която е поискана информация за използването на програмата, казва един от източниците. Както съобщи The Wall Street Journal през миналата година, през този месец компанията е получила отделно призовка от федералните прокурори в Ню Йорк, искайки информация за проекти в развитие, финансирани частично по програмата EB-5.

Тази програма позволява на чужденци да получават “зелена карта”, ако инвестират 500 000 долара в “целенасочена сфера на заетост” и създадат 10 работни места.

Приучването на SEC, за което по-рано не се знаеше, се провежда от офиса на комисията в Тексас и в сътрудничество с федералните прокурори от Бруклин, казва друго лице, което е запознато със случая.

Говорители на SEC и прокуратурата в Бруклин са отказали да коментират темата. 

Говорителка на Kushner Cos. се позовава на предишен коментар, предоставен от главния консултант на компанията Емили Улф, който заяви за разследването в Бруклин, че „Kushner Cos. използва програмата, напълно спазвайки правилата и своите правила и не е направила нищо неправомерно. Ние си сътрудничим с правните органи".

Програмата EB-5 предлага зелени карти на амбициозни имигранти, които инвестират поне 500 000 долара в определени американски бизнеси, като са задължени да създадат поне 10 работни места на инвеститор. Зелената карта позволява на чужденец да живее и работи в САЩ. По-голямата част от визите EB-5 отиват при богати китайци, показват данни на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ.

Точният характер на разследването на SEC не е ясен, нито дали призовката идентифицира конкретни проекти. Призовката от федералните прокурори, която включваше искане за кореспонденция по имейл, засяга поне един конкретен проект: Jersey City – строеж и разработване на двойни, 66-етажни търговски и жилищни кули, наречени One Journal Square.

Въпреки че Kushner Cos не е публично търгувано дружество, инвестициите EB-5 се считат за предлагане на ценни книжа, а SEC вече е разгледала други компании във връзка с програмата EB-5. През април SEC постигна споразумение с мъж от Айдахо, който е обвинен, че е злоупотребил с някои от 140-те милиона долара, които е събрал чрез EB-5, за да придобие и развие луксозни недвижими имоти. Вместо това ответникът е похарчил част от средствата за лични разходи и други операции, които не са свързани с рекламирания проект, поясни SEC тогава.

Кушнер ръководеше семейния бизнес преди изборите през 2016 г. След като бе назначен за старши съветник на Белия дом, той се оттегли от компанията и продаде личния си дял в някои проекти и активи на членове на семейството и други хора. Но той е запазил дял в част от бизнеса, според последния личен финансов формуляр за разкриване на информация. Адвокат на Кушнер не е отговорил на искането на WSJ за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още