IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компания за производство на марихуана ще бъде листната за първи път в САЩ

Търговията с акции на Cronos Group се очаква да започне най-рано днес на NASDAQ

16:03 | 27.02.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лицензирана компания за производство на марихуана е получила одобрението на американската Комисия за ценните книжа и борсите да започне търговия на NASDAQ. Това ще бъде първият път, в който производител на канабис ще бъде листнат на американска фондова борса, съобщава Vice Money.

Cronos Group, която вече се търгува на борсата в Торонто, се очаква да започне търговия със съкращението CRON най-рано днес, става ясно от нейно изявление.

Канабисът все още е незаконна стока на федерално ниво в САЩ, но тъй като Cronos е лицензиран канадски производител за очакващия узаконяване сектор на марихуана със свободен достъп в Канада технически не е забранено да се търгува на американски борси.

На практика е законно американски търговци да инвестират в компании за канабис, които се търгуват на канадските борси, въпреки че все още има стигма върху притежанието на активи, обвързани с марихуана, посочва още Vice Money.

Марихуаната със свободен достъп е законна в едва девет щата в САЩ, както и в столицата Вашингтон, но медицинският канабис е достъпен в 29 щата, което прави пазара на трева в САЩ на стойност над 6 млрд. долара, показват данни на инвестиционната банка Cowen & Co. Очакванията са тази сума да нарасне до 50 млрд. до 2026 г.

По думите на изпълнителния директор на Cronos Group Майк Горенщайн компанията не цели да навлиза на американския пазар от гледна точка на производството и продажбата, докато тревата не бъде узаконена на федерално ниво.

По думите му листването на компанията е бил дълъг и труден процес за компанията най-вече заради американските разпоредби за опериране с ценни книжа. „Започнахме да изграждаме връзка с NASDAQ през миналата година и трябваше да преминем през множество одити и проверки на различни независими комисии, за да е сигурно, че нашето управление отговаря на стандартите“, посочи Горенщайн.

Cronos Group е с пазарна оценка от 1,4 млрд. долара и в последно време се радва на значителен растеж. Освен в Канада компанията изпраща продукция и за Германия, където медицинската марихуана е законна, но има недостиг на продукция.

По-рано този месец компанията откри свой клон в Австралия. Cronos Group също така има съвместно предприятие и с кибуц в Израел, чиято цел е производство и дистрибуция на медицинска марихуана в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
че тя от над 100 години е разрешена, най опасните наркотици като цигарите и алкохола са легални.. ти на коя планета живееш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 6 години
декари имам, но тук и тоя сектор е приватизиран от тиквата, като главния акцент е върху белото... чиста работа ! нямам връзки и при цаацата, така че изобщо не съм за тоя бизнес :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Grosss
преди 6 години
Толкова ли са я закъсали ,че узаконяват производството и търговията снаркотици?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Zdravko
преди 6 години
Няма защо да прави нещо нелегално когато може съвсем легално да си купи акции от компанията !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 6 години
Не се впечатлявай, че журналята не правят разлика между щата Вашингтон и Вашингтон District of Columbia, а се замисли върху факта, че в Германия има дефицит на медицинска(предполагам и на немедицинска) марихуана. Помисли нямаш ли свободни 100-200 декара и дерзай. Едни хора вероятно ще те посетят, за да те запитат "Ти ортак с нас ли ще ставаш?", но това са бели кахъри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 6 години
Марихуаната със свободен достъп е законна в едва девет щата в САЩ, както и в столицата Вашингтон---това не е верно, в щата Вашингтон ДА, но града Вашингтон DC - НЕ !само с превод не става, проверявайте си информацията !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още