IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп запази до 1 юни изключването на ЕС от митата за внос на стомана и алуминий

Същото важи за Канада и Мексико

08:56 | 01.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да запази до 1 юни временното изключване на ЕС от митата върху внос на стомана и алуминий, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на Белия дом.

На 8 март Тръмп въведе мита от 25 процента върху вноса на стомана и 10 процента върху вноса на алуминий, припомня БТА. Но в края на март, той временно освободи от митата ЕС. Временното освобождаване трябваше да приключи в полунощ на 30 април срещу 1 май.

Европа е изнесла в САЩ през миналата година стомана за 5,3 милиарда евро и алуминий за 1,1 милиарда евро.

Канада и Мексико също се ползват от временното изключение до 1 юни. Президентът на САЩ обвърза окончателно изключение на тези две страни от митата с предоговарянето на северноамериканското споразумение за свободна търговия, отбелязва Франс прес.

Принципно споразумение за освобождаване от митата е постигнато и с Аржентина, Австралия и Бразилия, предаде Ройтерс. То ще бъде финализирано през идните 30 дни.

САЩ освен това са финализирали и споразумение за вноса на стомана с Южна Корея след разговори по ревизирано търговско споразумение, допълват ДПА и Асошиейтед прес.

В реакцията си към решението Европейският съюз отбелязва, че решението на САЩ удължава пазарната несигурност, която вече влияе на решенията на бизнеса. ЕС трябва да бъде изключен изцяло и за постоянно от тези мерки, тъй като те не могат да бъдат оправдани с националната сигурност, се казва още в прессъобщението на Европейската комисия.

Еврокомисарят по търговските въпроси Сесилия Малмстрьом води разговори с американския секретар по търговията Уилбър Рос и търговския представител на САЩ Робът Лайтайзър през последните седмици за уреждане на въпроса и преговорите ще продължат и занапред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още