IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатори републиканци се разбунтуваха срещу митата на Тръмп

Те ще предложат закон, който може да задължи президента на САЩ да изисква одобрението на Конгреса, за да наложи някои нови мита

11:40 | 07.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Сенатори републиканци отправиха предизвикателство към Доналд Тръмп, предлагайки закон, който може да задължи президента на САЩ да изисква одобрението на Конгреса, за да наложи някои нови мита, предаде Франс прес. Това е знак, че неотдавнашното му решение да наложи отежняващи вносни мита не се приема добре в собствената му партия, отбелязва АФП. 

Тръмп бързо изрази своето недоволство пред инициатора на законопроекта - влиятелния сенатор Боб Коркър в дълъг телефонен разговор вчера.

"Той не беше доволен от тази инициатива", каза пред CNN самият Коркър, който не се страхува от гнева на президента за следващите парламентарни избори, защото ще напусне Сената през януари.

Макар приемането на законопроекта от Конгреса далеч да не е сигурно, то този рядък бунт свидетелства за нестихващия гняв на много републиканци, които традиционно са против протекционизма. Те се обезпокоени и от възможното увеличение на цените за американските потребители в годината на избори.

Много републиканци изразиха подкрепата си за инициативата, потвърди Коркър. Той добави, че тепърва ще се види дали наистина ще го направят или не при гласуването на законопроекта.

Петима други сенатори републиканци - Пат Туми, Ламар Алекзандър, Рон Джонсън, Джеф Флейк, както и четирима демократи - Хайди Хейткамп, Марк Уорнър, Брайън Шац, Крис ван Холен представиха официално законопроекта пред Сената. 

С наложените вносни мита за стоманата и алуминия администрацията на Доналд Тръмп превишава делегираните от Конгреса правомощия на президента, които му позволяват да действа, ако прецени, че вносът застрашава сигурността на САЩ, се посочва в комюникето. 

Предложението на сенаторите ще бъде представено при разглеждането на измененията във важния годишен закон за отбраната, който ще се обсъжда в Сената през следващите седмици.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още