IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп - шоу и хаос в Белия дом

Демонстрирайки нежелание да спазва условностите и стремеж към провокативност, президентът погази правила и обичаи и разтърси институциите

23:04 | 18.01.19 г. 11
<p>
	Доналд Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

"Американска касапница"

Някога голям фен на кеча, Тръмп е изключително енергичен и показва безспорен апетит за борба.

Гледан с присмех, дори презрение в началото на президентската кампания, той смаза на първичните избори 16-те си съперници републиканци, а после спечели срещу кандидатката на демократите Хилари Клинтън, смятана до последно за фаворит.

На 20 януари 2017 г. бизнесменът, роден в Куинс, Ню Йорк, през юни 1946 г., влезе в Белия дом, докато стъпалата на Капитолия все още потреперваха след гръмката му реч, в която бе обещал да сложи край на "американското клане".

Малко по малко политиците от тежката категория и силните личности хлопнаха вратата зад себе си или бяха освободени от президента, пословично податлив на ласкателства. Мнозина бивши приближени изпаднаха в немилост.

Доналд Тръмп започна открита война с някогашния си личен адвокат Майкъл Коен, водел тайните преговори с порно актрисата Сторми Даниълс. "Съжалявам за сляпата си лоялност към човек, който не я заслужава", написа в Twitter Коен, след като призна, че е плащал за фалшифициране на данни от анкети в полза на своя клиент-милиардер.

В бизнеса, както и в политиката, Тръмп се ръководи от един прост принцип: дали си "против" или "за" него - без уговорки.

Бившият шеф на ФБР Джеймс Коми, брутално уволнен от президента, описва в мемоарите си държавен лидер, държащ обкръжението му да спазва кодекс за лоялно поведение - подобно на мафиотските босове, които авторът е опознал още като млад прокурор.

"Пинокио до безкрай"

"Малко преувеличение никога не вреди" - верен на един навик, разработен принципно в книгата му "Изкуството на сделката", публикувана през 1987 г., Тръмп продължава без задръжки да превъзнася достойнствата си.

"Никой не познава данъчната система по-добре от мен" - използвал е през годините същата фраза - дума по дума, за да възхвалява познанията си относно строителството, дроновете, американската история, групировката "Ислямска държава" или пък възобновяемите енергоизточници.

Бомбастичните му изявления принудиха екипа от проверители - "fact-checkers", на "Вашингтон пост" да създаде нова категория под наслов "Пинокио до безкрай" за погрешни или лъжливи твърдения, повтаряни над 20 пъти.

В сложната и непостоянна геополитика на 21 век, Доналд Тръмп избра за свои лични мишени Джъстин Трюдо, Еманюел Макрон, Ангела Меркел и Тереза Мей. И не скри, че в известен смисъл го запленяват авторитарните лидери - от Си Дзинпин до Ким Чен Ун.

Той прати в небитието немалък брой трудно спазарени договори, компромиси и спогодби - на първо място Парижкото споразумение за климата, сключено между почти всички страни на планетата в опит да се ограничи набралият опасна скорост климатичен механизъм.

Най-язвителното предупреждение не бе отправено от политическите му противници, а от Джим Матис, шеф на Пентагона. В молбата си за оставка генералът напомни на президента на САЩ едно просто правило от дипломацията: "Показвай уважение към своите съюзници".

Последна актуализация: 20:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 13 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
На кого точно да се радваме/покланяме:На Тиквата, Рапона, Цацата, Шиши, Шматката или на Големите ***?Радев го играе дорбият статист. И по конституция, и по изпълняема рола.Както каза Цветелин Кънчев, каквито са българите, такива са им ссиганите.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 10
korn
преди 5 години
Това влечение на американофилите и русофилите към божествения американски президент или към божествения руски президент говори за робска психика и джендърски наклони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
"За сега Доналд Тръмп не е успял да пресуши блатото, но поне успешно хвърля камъни в него и пръски летят на всички страни. "Точно! +1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
опааа
преди 5 години
"...Решението на Доналд Тръмп за извеждане на американския контингент от Сирия разкри отдавна тлеещия в президентската администрация на САЩ, а и в цялата система на властта конфликт. Днес не е съвсем ясно кой всъщност управлява Америка. Дали официалния президент Тръмп, или съветникът му по национална сигурност Джон Болтън, когото авторитетното списание "Нюзуик" вече нарича президента Болтън", заради политическото му влияние и възможностите му да налага решения, в разрез с официалната позиция на Тръмп. ...."http://glasove.com/categories/na-fokus/news/vyv-vashington-se-poyavi-prezidentyt-boltyn
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 8
korn
преди 5 години
Милиардера който е загрижен за работническата класа,мейд ин америка дами и госпада
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
Sakamano
преди 5 години
Викаш, новият лидер на работническата класа. Трябва само да му забранят да пише в Twitter когато се е качил на черешата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 1
dr.5rov
преди 5 години
За сега Доналд Тръмп не е успял да пресуши блатото, но поне успешно хвърля камъни в него и пръски летят на всички страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 21
shinawatra
преди 5 години
Дано бъде преизбран, това е правилната посока!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 24
shinawatra
преди 5 години
Браво на Тръмпи, трябва да е пример за всички мекотели как трябва да се управлява! И милениумите да се учат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 22
majnata
преди 5 години
Дони е пич отсекъде !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още