IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 100 млн. жени по света може да загубят работата си заради автоматизацията

Новите работни места ще бъдат налице, но ще е необходима преквалификация, която при жените е по-трудна

16:50 | 05.06.19 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Автоматизацията може да принуди над 100 млн. жени по света да намерят нова работа до 2030 г., показва изследване на McKinsey Global Institute, цитирано от Wall Street Journal.

Изследването, което беше публикувано във вторник, показва, че технологичният напредък засяга половете сравнително еднакво. То потвърждава мнението, че автоматизацията се отразява най-тежко предимно на заетите в промишленото производство мъже.

Нововъзникващите технологии ще изглеждат по различен начин и ще изместят голям брой жени, смята Мекала Кришнан, изследовател в McKinsey Global Institute и един от авторите на доклада. Напредъкът може да приеме формата на виртуални асистенти като Alexa, които да изпълняват административни задачи, повече безкасови магазини и изкуствен интелект, който да замени служителите в кол центровете.

Тези технологии може да променят работните места, заемани от жени, по начина, по който роботизирани ръце в заводи поставят под натиск повечето работни позиции в промишленото производство, заемани от мъже в САЩ през последните десетилетия.

„Новата вълна на автоматизацията е много повече от производство и роботи. Секторите и работните места, в които автоматизацията ще играе роля, ще варират значително и жените може да бъдат еднакво засегнати като мъжете“, смята Кришнан.

Административната работа, извършвана от секретарки и счетоводителки, е област, която се поддава особено на автоматизация. 72% от тези работни места в развитите икономики са заемани от жени, показва изследването на McKinsey. Заетите в сектора на услугите, включително търговията на дребно и хранителната индустрия, също са податливи на автоматизация и включват голям брой жени.

Изследването разгледало десет от най-големите икономики в света, сред които САЩ, Китай и Индия, и установило, че 107 млн. работни места, заемани от жени, са застрашени да бъдат закрити заради автоматизация. Това се равнява на 20% от всички работни позиции, заемани от жени. В същото време 21% от работните места, заемани от мъже, също са заплашени от закриване.

Изследването на McKinsey не прогнозира огромна загуба на работни места заради автоматизацията. То предвижда, че ще бъдат създадени 171 млн. нови работни позиции, заемани от жени, до 2030 г. Ръстът на работните места може да е малко по-голям за жените, отколкото за мъжете през този период. Причината до голяма степен е в това, че жените заемат повечето работни места в един от най-бързо растящите сектори – здравеопазването.

В развитите страни делът на застрашените от автоматизация работни места е по-голям. В САЩ 24% от работните позиции, заемани от жени, и 26% от работните места, заемани от мъже, са заплашени от автоматизация, показва изследването на McKinsey.

За да получат работно място, което се очаква да бъде създадено през следващото десетилетие, много жени ще трябва да се сдобият с нови умения и да се насочат към различни занимания. Авторите на изследването обаче са предпазливи в прогнозите си дали това ще се случи, като посочват някои бариери, пред които са изправени жените.

Например, те вършат по-голям дял неплатена работа като грижи за децата, която им оставя по-малко време да се насочат към образованието, което им е необходимо за прехода към ново работно място. Сред другите предизвикателства са по-трудната смята на работната позиция, по-малкото представителство сред студентите, които изучават наука, математика и инженерство, и ограниченият достъп до технологии, особено в нововъзникващите икономики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Може да си загубят работата....А в Украйна има законопроект да се мъти,който вземе руско гражданство (и май се откаже от украинското),държавата му конфискува ВСИЧКО !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
majnata
преди 4 години
тъкмо да си сядат на задниците и да се грижат за семействата си ...аман от еманципирани кифли !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 4 години
хахаха, доводи колкото искаш, но си твърдеглупав зада ги осмислиш... там ти е проблема! айде ако аз съм проблема че нямам доводи, как ще обясниш липсата ти на комуникация с другите хора от форума... само мишето, мави и абба се разбират с теб :))) един средно интелигентен човек би се замислил.. ти, не !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 4 години
абсолютно, тук да не е саудитска арабия че да има разлика между мъже и жени...да не споменавам че в карето до сатията има анализ от същия институт но с обратен знак :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Жените са вкарани зорлем във фабриките, защото мъжете са умирали на фронтът. Сега пък не искат да излязат. Автоматизацията ще понижи цената на много неща и индиректно ще се повишат заплатите там, дето човекът не може да бъде заменен от машина. Това ще позволи цивилизованият свят да се върне към естественият ред на нещата - приоритетно да бачка и носи парите в къщи мъжът, а жената приоритетно да се грижи за домът и децата, което ще даде възможност и за преодоляване на демографската криза.Кхаов - съсел - освен да ми казваш някакви неща като долните, ти - в споровете с мене - нямаш абсолютно никакви други доводи. Марш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
georgi_shum
преди 4 години
Щом моята жена успя да роди 3 деца, да ги гледа (е има помощ от майка ми), и хем да ходи на работа и да си върти сама бизнеса,и то без да мрънка.. значи всяка може. Верно анан от сексистки статии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 4 години
сега на работа ли ходят или деца гледат ... пследно ? и защо по дефиниция се подразбира че мъжете не гледат децата? аман от сексисти дето сте се събрали в тая медия ... то и за това толерирате Импа и другите сексо-расисти :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
Петър Нейков
преди 4 години
"Например, те вършат по-голям дял неплатена работа като грижи за децата, която им оставя по-малко време да се насочат към образованието, което им е необходимо за прехода към ново работно място."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 4 години
Новите работни места ще бъдат налице, но ще е необходима преквалификация, която при жените е по-трудна----нима авторката твърди че жените са потъпи от мъжете ? ... :):) доживех да си го признаете сами !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още