IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият тип терорист: Бял мъж, въоръжен до зъби

Политиците трябва да възприемат десния терор толкова сериозно, колкото и ислямския

10:45 | 05.08.19 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Време е да изтрием омаловажителната донякъде дума „масова стрелба“ от журналистическия речник. Трябва да опишем по-добре това, което се случи в САЩ през уикенда - в Ел Пасо (Тексас) и Дейтън (Охайо), от началото на годината - за 249-и и 250-и път, като масов разстрел. И като терористична атака.

Двадесет и девет души са загинали в резултат на нападенията, като и в двата случая предполагаемите извършители са бели мъже с огнестрелно оръжие, стрелящи по невинни. В случая с Ел Пасо най-вероятно става дума за повече от целенасочено убийство: терористична атака, случай на десен тероризъм. Целта са хора, които виновникът считал за мексиканци.

Според The New York Times 21-годишният стрелец е публикувал обяснение с 2300 думи няколко минути преди да открие огъня в събота в Wal-Mart в Ел Пасо. В него той споменава  убиеца от Нова Зеландия – който от своя страна през март в свое писмо споменава норвежеца Андерс Беринг Брейвик. А Брейвик бе публикувал през 2011 г. десен манифест на 1500 страници, преди да убие 77 участници в младежки лагер.

Убиецът от Ел Пасо сега може да бъде обвинен като „вътрешен терорист", за което би могъл да получи смъртно наказание в Тексас. Трябва да се приспособим към този нов тип тероризъм: бели млади мъже, които, като в компютърните игри, искат да застрелят максимален брой хора и които са водени от крайнодясната идеология на превъзходството на белокожите и налудничав страх от предполагаеми „планове за възстановяване“.

За тези мъже норвежецът Брейвик е нещо подобно на това, което Осама бин Ладен е за ислямистките терористи - пример за подражание. Случаят с Дейвид Сонболи, който застреля изглеждащи като чужденци хора по подобни причини в Мюнхенския търговски център до Olympiastadion през 2016 г., доказва, че тази идеология отдавна е пристигнала и в Германия. Но това показва и убийството на политика Валтер Любке през юни -  първият път, когато политик в Германия стана жертва на дясна екстремистка атака.

Политиците трябва да възприемат десния терор толкова сериозно, колкото и ислямския. И трябва да говорим за идеологическата близост на извършителите с части от дясната националистическа политика. Дори в Бундестага се използва инструментализираната от терористите конспиративна теория за „обмена на население“. Председателят на AfD Александър Гауланд използва термина няколко пъти, пише Spiegel. Зад този термин се крие заблудата, че е налице таен план за обмен на бялото население с небяло.

В САЩ Доналд Тръмп справедливо е подложен на натиск след атаката в Ел Пасо. Самият президент изказа неколкократно расистки обиди срещу небели депутати на демократите през последните седмици.

„Да се изправи срещу тероризма на белите националисти би било трудно за президент, който помогна за подклаждането на много от тези чувства в тази страна", заяви кандидатът на демократите за президент Пийт Бутиджидж. "В най-добрия случай той гледа прекалено леко на белия национализъм".

Сенаторката от Калифорния Камала Харис също обвини Тръмп, заявявайки, че използваните от него изрази имат "невероятни последици". "Имаме президент на САЩ, който е избрал да използва думите си по начин, който има за цел да разпространява омраза и разделение сред нас".

И наистина - Тръмп почти никога не се е дистанцирал от белите расисти. Каква е отговорността на президента? Голяма, и дано го проумее.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

17
rate up comment 15 rate down comment 4
Стефчо
преди 4 години
Какъв десен тероризъм, бе Бойчо, вие обитавате някаква паралелна вселена. До 20 години южните американски щати преминават културно и ментално от САЩ към Лат. Америка. Дали формално ще се присъединят към Мексико или не, все тая. Не казвам, че начина да спреш тоя процес е да изтрепеш всички латиноси като тоя, обаче такива като нето възникват на основата на тоя проблем и на осъзнаването на факта, че държавата нищо не прави по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 8
georgi_shum
преди 4 години
Що се нервиш на тоя *** ил? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 12
Boicho Popov
преди 4 години
Чети внимателно написаното! В статията се говори почти изцяло за случая в Ел Пасо. Дейтън се споменава само веднъж, без квалификации. И второ - чакам тези поне 10-на статии в тази медия, в които ислямист крещи "Бог е велик" на арабски и статията твърди, че този сигурно е луд. Давай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Dayton Shooter Was A Pro-Satan Leftist Who Supported Warren, Sanders, Antifa And Communism??***.zerohedge.com/news/2019-08-05/dayton-shooter-was-pro-satan-leftist-who-supported-warren-sanders-antifa-andDayton shooter reportedly supported gun control, Elizabeth Warren, and socialism ***.washingtonexaminer.com/news/dayton-shooter-reportedly-supported-gun-control-elizabeth-warren-and-socialismЕ това представляват крайнодесните терористи!!!Наистина тотално се изложихте с тази статия наистина!!!То бива да станеш за смях но това просто не мога да го повярвам наистина.Е вие май се борите с фалшивите новини като ги разпространявате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 2
BattleRoyal
преди 4 години
https://***.zerohedge.com/news/2019-08-05/dayton-shooter-was-pro-satan-leftist-who-supported-warren-sanders-antifa-andкакво казахте за "десния" тероризъм, че май май си е баш левичък ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 3
pioner
преди 4 години
По същия начин аз възприемам Грета Тунберг като терурист. И тя отговаря на изброените условия, но съъвремените медии отразяват безредиците след нейните прояви сякаш са панацея за всичките ни проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 8
Boicho Popov
преди 4 години
Мога да изровя поне 10-на статии в тази медия, в които ислямист крещи "Бог е велик" на арабски и статията ви твърди, че този сигурно е луд? Четем различни медии? Чакам примерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 9
studioaa
преди 4 години
Явно лицемерието няма граници наистина. Мога да изровя поне 10-на статии в тази медия, в които ислямист крещи "Бог е велик" на арабски и статията ви твърди, че този сигурно е луд. Радвам се, че потвърждавате двойния аршин, с който мерите... Но това не е учудващо - та нали любимата ви еврокомисия водена от калинката с крадената дисертация инструктират всички медии да крият престъпленията на ислямисти, роми, чернокожи и други малцинства, за да не подклажда етническа омраза към тях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
хммм ... прав е Бойчо в случая , дали ти харесва или не е второстепенен факт . основното определение за тероризъм е покрито :Според него тероризмът е обществено опасно деяние, извършено виновно и обявено от вътрешното и международното право за наказуемо, (дотук това е дефиницията за престъпление) при което е използвано сила или заплашване за постигане на конкретни политически цели (стр. 238). Американските автори Малисон допълват, че насилието се употребява системно и актовете са крайни[11]. Руският автор Карпец[12] акцентира на изброяването на конкретни тежки престъпления и на създаването на специална организация. Според Йотов политическата цел се постига с ерозиране на държавните структури и внушаване на обществеността, че властите са неспособни да поддържат реда. Конкретните актове често са обикновени криминални действия, но извършени внезапно, от тайни групи (стр. 239), понякога водени от националсоциалистически, анархистични, религиозно фанатични идеи.може спокойно да се говори за десен терор . ако си бяха стреляли напосоки е едно , но да афишират определени политически лозунги и да ги подкрепят с крайно насилие , в случая масови убийства на определена група хора по етнически или религиозен или политически принцип , си е чиста форма на тероризъм . ако ще да са изсмъркали 100гр кокаин преди това . лекарствата и/или наркотиците не ги оневиняват според мен . *** си стрелят свои в техните държави също и според нашите разбирания , на цивилизования човек , си е тероризъм . нищо , че не е в европейска държава . аз бих бил краен в наказанието на такива хора , бих гласувал такива масови убийци , да бъдат сварявани в олио публично и да го дават по телевизиите в цвят и звук на национално ниво в най-гледаемото време . масова забрана и на лекото стрелково оръжие , освен на автоматичното ... също бих подкрепил ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 7
pipbel
преди 4 години
Бойчо си намерил още един пореден повод да плюе по Тръмп.И защо разтревожен само за десния екстремизъм ? За левия ни една думичка.А той поне в Европа е 20 пъти по често срещан, къде ли му е загрижеността за него ?New stats from Europol covering 2018 emphasize once again how jihadist and left-wing terror is the biggest threat, with jihadists being responsible for 24 attacks, left-wingers 19 attacks and right-wingers just one attack..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още