IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият тип терорист: Бял мъж, въоръжен до зъби

Политиците трябва да възприемат десния терор толкова сериозно, колкото и ислямския

10:45 | 05.08.19 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Време е да изтрием омаловажителната донякъде дума „масова стрелба“ от журналистическия речник. Трябва да опишем по-добре това, което се случи в САЩ през уикенда - в Ел Пасо (Тексас) и Дейтън (Охайо), от началото на годината - за 249-и и 250-и път, като масов разстрел. И като терористична атака.

Двадесет и девет души са загинали в резултат на нападенията, като и в двата случая предполагаемите извършители са бели мъже с огнестрелно оръжие, стрелящи по невинни. В случая с Ел Пасо най-вероятно става дума за повече от целенасочено убийство: терористична атака, случай на десен тероризъм. Целта са хора, които виновникът считал за мексиканци.

Според The New York Times 21-годишният стрелец е публикувал обяснение с 2300 думи няколко минути преди да открие огъня в събота в Wal-Mart в Ел Пасо. В него той споменава  убиеца от Нова Зеландия – който от своя страна през март в свое писмо споменава норвежеца Андерс Беринг Брейвик. А Брейвик бе публикувал през 2011 г. десен манифест на 1500 страници, преди да убие 77 участници в младежки лагер.

Убиецът от Ел Пасо сега може да бъде обвинен като „вътрешен терорист", за което би могъл да получи смъртно наказание в Тексас. Трябва да се приспособим към този нов тип тероризъм: бели млади мъже, които, като в компютърните игри, искат да застрелят максимален брой хора и които са водени от крайнодясната идеология на превъзходството на белокожите и налудничав страх от предполагаеми „планове за възстановяване“.

За тези мъже норвежецът Брейвик е нещо подобно на това, което Осама бин Ладен е за ислямистките терористи - пример за подражание. Случаят с Дейвид Сонболи, който застреля изглеждащи като чужденци хора по подобни причини в Мюнхенския търговски център до Olympiastadion през 2016 г., доказва, че тази идеология отдавна е пристигнала и в Германия. Но това показва и убийството на политика Валтер Любке през юни -  първият път, когато политик в Германия стана жертва на дясна екстремистка атака.

Политиците трябва да възприемат десния терор толкова сериозно, колкото и ислямския. И трябва да говорим за идеологическата близост на извършителите с части от дясната националистическа политика. Дори в Бундестага се използва инструментализираната от терористите конспиративна теория за „обмена на население“. Председателят на AfD Александър Гауланд използва термина няколко пъти, пише Spiegel. Зад този термин се крие заблудата, че е налице таен план за обмен на бялото население с небяло.

В САЩ Доналд Тръмп справедливо е подложен на натиск след атаката в Ел Пасо. Самият президент изказа неколкократно расистки обиди срещу небели депутати на демократите през последните седмици.

„Да се изправи срещу тероризма на белите националисти би било трудно за президент, който помогна за подклаждането на много от тези чувства в тази страна", заяви кандидатът на демократите за президент Пийт Бутиджидж. "В най-добрия случай той гледа прекалено леко на белия национализъм".

Сенаторката от Калифорния Камала Харис също обвини Тръмп, заявявайки, че използваните от него изрази имат "невероятни последици". "Имаме президент на САЩ, който е избрал да използва думите си по начин, който има за цел да разпространява омраза и разделение сред нас".

И наистина - Тръмп почти никога не се е дистанцирал от белите расисти. Каква е отговорността на президента? Голяма, и дано го проумее.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

27
rate up comment 0 rate down comment 2
eboyanov
преди 4 години
аз не съм левичар като авторът!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
айде недей и ти да пишеш глупости и измислици като бойчо ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 2
eboyanov
преди 4 години
^А Брейвик бе публикувал през 2011 г. десен манифест на 1500 страници, преди да убие 77 участници в младежки лагер.^Проблемът на левите журналисти е че не виждате причината на всички тези атаки, а тя е либералният режим който се гаяри с хората. Брейвик бе сексуално насилено момче от 9 приемни семейства сред които той бе местен, но не държавната закрила на педофили и лгтб е проблемна. Проблемни са хора като Брейвик, които не са съгласни да бъдат унижавани по този начин. За всяка една атака в света си ина причина и тази причина е либералния режим в който западър живее днес. Правото е свалено до най долно ниво, в което определини групи хора имат привилегии и който им противоречи е убижаван и смачкван. Когато хора като Брейвик виждат тази ситуация, те губят доверие във институции и виждат единсъвено решение за самощита е да стреляш по 77 млади членове на норвежката либерална партия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 4 години
да забрави да включиш и Кръстоносен поход едно, две ... три и така до 5-6 и Гитлер!Вместо да си защитаваш очевидно грешната позиция, само защото е политкоректна, по добре помисли защо толкова много хора са на другата позиция ... особенно такива дето сме били отвъд водата и сме го виждали с очите си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
Естествено, че си е тероризъм. Но все още не е обвързан в някаква структура с членска маса, изповядваща общи терористични ценностти, както е при Ислямска държава. Т.е може са се каже, че е вид индивидуален тероризъм, за сега. Това не е спонтанна реакция в момент на фрустрация. Не е агресия свързана с оцеляването, това е предварително подготвен акт да унищожиш, някой невинен целенасочено, в името на соствените си имагинерни идеали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 15 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Кога ще има статия за левия-прогресивен антифа тероризъм или той не съществува за вас? Докога ще игнорирате, това, което се разминава с вашите въгледи? Защо левият тероризъм днес тихо беше игнориран??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 11
Boicho Popov
преди 4 години
Крайстчърч, Утоя, Питсбърг..... един случай, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 13 rate down comment 2
khao
преди 4 години
Чети внимателно написаното! В статията се говори почти изцяло за случая в Ел Пасо. ---и от един случай .... направихте профил на новия терорист !!! Евала, професионално е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 5
studioaa
преди 4 години
***.investor.bg/evropa/334/a/27-godishen-siriec-rani-12-dushi-na-muzikalen-festival-v-bavarskiia-ansbah--221410/"Мотивът на заподзения засега не е ясен. Мъжът изглеждал съмнително на външен вид. Нещо повече, той вече два пъти се е опитвал да отнеме собствения си живот и поради това е бил на психиатрично лечение. Трябва да се определи дали е искал да убие само себе си, или и други.До каква степен актът може да се припише на ислямския тероризъм, трябва да покаже разследването, заяви Херман. "Мотивът на заподозреният е 100% ясен и се прави внушение, най-вероятно пуснат слух от чужда медия, че извъшителят е някак си е луд... На 100% степен е ясно, че това е ислямски тероризъм при положение, че този се врича във вярност на ИД. В случая на мнимия крайнодесен тероризъм няма никакво съмнение обаче... Ясно е, че имаме leftist bias и наистина не знам как изобщо е възможно да го отричате. Най-отгоре на всичко се оказва, че единият атентатор е крайноляв антифашист, обаче статия с подзаглавие "Политиците трябва да възприемат левия терор толкова сериозно, колкото и ислямския" няма да има разбира се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 4 години
не, не е прав ... логиката ти е точна и щеше да пасне ако беше Брайвик, но в случая пропагандата я изопачава и вади факти от контекста !Тоя го е използвал това като оправдане за действията си. Стегнала го е шапката и ги е почнал ... и не говориме да е шмъркал кока, а за тежки антидепресанти които се зобат яко в щатите даже без рецепта се продават!И това е единия случай в Тексас, за другия нещо да кажеш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още