fallback

Доналд Тръмп: Джером Пауъл и Фед се провалиха отново

Гневът на американския президент срещу гуверньора на централната банка отново се изля в Twitter

22:08 | 18.09.19 г. 3

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви след края на двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ, че централната банка и нейния гуверньор Джером Пауъл “нямат смелост, нямат смисъл, нямат визия!”, определяйки решението на Фед като провал, съобщава CNBC. 

Коментарите на президента в Twitter следват решението на Фед да свие основната лихва с 25 базисни пункта до целевия диапазон от 1,75% - 2%, като в същото време понижи с 30 базисни пункта лихвата, която плаща за свръхизлишък на банките.

Мерникът на Тръмп отново се насочи срещу Пауъл в понеделник, когато заяви, че Пауъл и Фед „нямат идея“ какво се случва.

Туитът на Тръмп след заседанието не прави изключение: “Джей Пауъл и Федералният резерв се провалят отново”.

Решението за намаляване на лихвените проценти идва след дългата повече от месец агресивна кампания от страна на Тръмп, който често критикуваше Пауъл, настоявайки управителят на Фед да понижи до нула или повече основните лихви.

Но централните банкери бяха единодушни в гласуването за пониженията на лихвите: трима от тях гласуваха против този ход, двама от които заявиха, че предпочитат да запазят диапазона без промяна.

Разделеният вот и последващата становище на Фед относно неговата политика предлагат няколко индикации, че предстои по-нататъшно намаляване на лихвите.

На фона на тази новина акциите масово поевтиняха. Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones се понижи с 200 пункта, или с 0.8%. В рамките на 30 минути след обявеното свиване на лихвите широкият измерител S&P 500 отчете спад от 0.8%, докато Nasdaq Composite се смъкна надолу с 1.1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:01 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още