fallback

Dow изтри над 100 пункта след съкращаването на визитата на китайската делегация

Фючърсите върху американския лек суров петрол записаха най-големия си седмичен ръст от юни насам

23:56 | 20.09.19 г.

Снимка: Ройтерс

Основните щатски индекси се понижиха в петък след съобщението, че китайски официални представители са съкратили визитата си в САЩ, попарвайки надеждите около търговските преговори между двете страни, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average завърши търговията със спад от 159,72 пункта до ниво от 26 935,07 пункта. Широкият измерител S&P 500 отписа 0,49% от стойността си и завършва седмицата на равнище от 2992, 09 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite се понижи с 0,80% до ниво от 8117,67 пункта.

Основните индекси прекъснаха и триседмичната си печеливша серия. За седмицата Dow и Nasdaq отбелязаха спад от съответно 1,1% и 0,7%. S&P 500 изгуби 0,5% от стойността си тази седмица.

Китайска делегация отмени визита в американски ферми в Монтана, съобщи Службата по земеделие на щата. Директорът по националните въпроси в службата Никол Ролф заяви, че представителите са се върнали в Китай по-рано от планираното.

Президентът Доналд Тръмп съобщи по-рано, че Китай ще увеличи покупките на американски земеделски стоки в рамките на двустранно търговско споразумение. Отмяната на визитата може да бъде възприета от инвеститорите като знак, че двете страни не се приближават към постигане на търговско споразумение.

След новината книжата на Caterpillar поевтиняха с 1,5%, а цената на акциите на Boeing се понижи с 1,3%. Акциите на Apple загубиха над 1% от стойността си.

По-рано днес представители в областта на търговията на САЩ и Китай възобновиха преговорите на четири очи за първи път от близо два месеца. Очаква се търговските преговори на ниво заместници да подготвят почвата за разговорите на високо равнище в началото на следващия месец. Това за кратко подобри нагласите на инвеститорите около търговските преговори.

Dow приключи сесията в петък на 1,7% под най-високото си равнище в историята, а S&P 500 беше с 1,2% под рекорда си от края на юли. Nasdaq остана на 2,7% под рекордното си равнище.

През последните седмици икономическите стимули по света помогнаха за успокояването на опасенията от забавяне на ръста на световната икономика. Смекчаването на паричната политика от Федералния резерв тази седмица и от Европейската централна банка миналата седмица подобрява пазарните нагласи. В сряда Фед понижи лихвите с 25 базисни пункта за втори път тази година.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 1,721% и 2,157%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, прибавя 20% към стойността си до 98,47 пункта. Еврото поевтинява с 0,19% до 1,1018 долара, а паундът губи 0,39% от стойността си до 1,2474 долара. Спрямо йената щатската валута поевтинява с 0,44% до 107,54 йени за долар.

На стоковите пазари цените на петрола останаха почти непроменени в петък, но отбелязаха най-добрата си седмица от юни насам на фона на растящото напрежение в Близкия изток и притесненията около доставките след атаката срещу енергийната индустрия в Саудитска Арабия миналата седмица.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI отписаха 4 цента от стойността си до 58,09 долара за барел. За седмицата обаче WTI поскъпва с 5,9%, като регистрира най-големия си седмичен ръст след повишението с 9% през юни.

Цената на паладиума скочи с 1,2% до 1 642,96 долара за тройунция на фона на ограниченото предлагане, след като по-рано през деня достигна рекордните 1 654,56 долара за тройунция. Металът е прибавил 2,3% към стойността си от началото на седмицата и е напът да отбележи седми пореден месечен ръст.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,3% до 1510,20 долара за тройунция и са напът да постигнат първи седмичен ръст за последните четири седмици на фона на напрежението в Близкия изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:21 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още