IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп освободи от мита над 400 китайски стоки

Има голям напредък в търговските преговори с Китай, обяви американският президент

21:21 | 20.09.19 г.
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че администрацията му „постига голям напредък“ с Китай през втория ден от търговските преговори на равнище заместници и Вашингтон отменя митата върху над 400 китайски продукта, предава Ройтерс.

Тръмп, който говори пред репортери в Белия дом по време на срещата си с австралийския премиер Скот Морисън, заяви, че САЩ получават милиарди долара от наложените мита върху китайски продукти и допълни, че общата сума скоро ще достигне 100 млрд. долара.

Преговорите обаче вървят добре, посочи Тръмп. „Ще кажа така: постигаме голям напредък с Китай“, каза американският президент.

Съгласието на Китай да купува повече селскостопански стоки няма да е достатъчно, добави той. “Стремим се към цялостна сделка. Не търся частична сделка“, заяви Тръмп и допълни, че не държи споразумението да бъде постигнато непременно преди президентските избори през 2020 г.

Администрацията на Тръмп и китайската Комунистическа партия остават силно раздалечени по въпроси, които са в основата на търговския им спор, включително обявяването от САЩ на някои китайски държавни компании за заплаха за националната сигурност и отказа на Пекин да промени икономическия си модел, като премахне субсидии за държавни компании.

Търговското представителство на САЩ публикува три известия, освобождаващи от мита широк кръг продукти в отговор на искания от американски компании, твърдящи, че налозите ще причинят икономически трудности.

Освободените 437 стоки варират от печатни платки за компютърни графични процесори до кучешки каишки, ламиниран паркет и миниатюрни коледни лампички.

Китайски и американски преговарящи провеждат двудневни разговори, като се очакваше акцентът да бъде върху земеделието. Те трябва да подготвят почвата за преговорите на високо равнище в началото на октомври, които ще определят дали двете страни ще работят за постигане на решение или ще се насочат към налагането на нови и по-високи мита върху стоките на насрещната страна.

Делегация от около 30 китайски представители начело със заместник-министъра на финансите Ляо Мин се срещна със свои колеги в офиса на американското търговско представителство близо до Белия дом. Заместник търговският представител на САЩ Джефри Гериш оглавяваше американската делегация.

САЩ искат Китай да увеличи значително покупките на американска соя и други земеделски суровини, заяви пред Ройтерс запознат източник с планираните разговори.

Китайски делегати ще посетят американски фермерски области с американски представители идната седмица в знак на добра воля.

Експерти в търговията, ръководители на компании и официални представители на двете страни казват, че дори разговорите през септември и октомври да доведат до временно споразумение, търговската война между САЩ и Китай е прераснала в политическа и идеологическа битка, която е по-дълбока от митата и за разрешаването й може да са необходими години.

Австралийският премиер Скот Морисън заяви при посещението си в Белия дом, че сделка между САЩ и Китай ще постави световната търговия на по-силни основи.

Наблюдатели в Пекин заявиха, че новоосвободените от мита стоки са добре дошъл знак, но търговските преговори остават деликатни.

Освобождаването на китайски стоки от мита „се възприема като знак на добра воля от Китай“, написа в Twitter главният редактор на влиятелния таблоид Global Times Ху Сидзин. „Размяната на жестове на добра воля между Китай и САЩ все още е крехка“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още