fallback

ЕС не вярва на заплахите на Доналд Тръмп

Не сме видели никакви официални заявления за решение за митата, нито пък неофициални, посочи Сесилия Малмстрьом

08:30 | 21.11.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейският комисар по въпросите на търговията не смята, че американският президент Доналд Тръмп ще спази заканата си да наложи мита върху вноса на автомобили в САЩ – ход, който значително би ескалирал отношенията между Брюксел и Вашингтон.

Думите на Сесилия Малмстрьом се дължат на това, че миналата седмица дойде крайният срок, в който Тръмп трябваше да обяви решението си за митата, но ход от страна на държавния глава така и не последва. Засега все още е в сила споразумението, което той сключи с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за въздържане от действия.

„Нямаше наложени мита след крайния срок миналата седмица. Не сме видели никакви официални заявления за решение, нито пък неофициални“, заяви Малмстрьом по време на конференция в Брюксел в сряда. „Считаме, че президентът Тръмп ще се придържа към споразумението, което сключи с председателя Юнкер“, допълни тя, цитирана от Bloomberg.

През май администрацията на Тръмп си даде срок до средата на ноември, за да реши дали да въведе налози върху автомобилите и авточастите от ЕС на основа заплаха за националната сигурност. Същият довод САЩ използваха и при въвеждането на митата срещу вноса на алуминий и стомана. Блокът вече заплаши да прибегне до ответни мерки върху американски внос за 39 млрд. долара, ако президентът изпълни заплахите си.

Миналата година Тръмп разгневи Европа, налагайки 25-процентни мита върху стоманата и 10% върху алуминия от чужбина, в това число и от ЕС. Това на свой ред накара Брюксел да отвърне с налози върху емблематични американски стоки като моторите Harley-Davidson Inc., дънки Levi Strauss и бърбън.

В интервю по-рано през месеца американският търговски министър Уилбър Рос заяви, че отлагане на митата е много вероятно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:43 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още