IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Пелоси обяви война на демокрацията

Дори с обвинените в процесите на Салемските вещици са се отнесли по-справедливо, твърди президентът

08:36 | 18.12.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Малко преди очаквания в сряда вот за започване на процедура по импийчмент срещу него  американският президент Доналд Тръмп изразигнева си от процедурата в писмо. В писмото от шест страници до председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси Тръмп отправи сериозни обвинения срещу представителката на Демократичната партия и нейната партия.

„Продължавайки с невалидния си импийчмент, вие нарушавате клетвата си, нарушавате вярността си към конституцията и открито обявявате война на американската демокрация", се казва в писмото, публикувано от Белия дом във вторник (местно време). Тръмп заяви, че е написал писмото по исторически причини, за да запази „завинаги и незаличимо" мислите му.

В своето т. нар. „наследство за учебниците по история“ президентът повтаря отправяните си често, почти ежедневно, обиди срещу демократите за усилията им за импийчмънт. Изборът му на думи понякога е по-рязък от когато и да е било.

Тръмп критикува, че са му били отказани основни права, докато демократите са се подготвяли за импийчмънт, като например възможността да бъдат разпитани свидетели в изслушванията на Камарата. „Обвиняемите в съдебните процеси за вещици на Салем бяха предоставени на справедлив процес“.

"Дори с обвинените в процесите на Салемските вещици са се отнесли по-справедливо", смята Тръмп, имайки предвид масовата истерия през 17-и век, при която над 20 жени са били убити по подозрение, че са вещици.

През 1692 г. в Салем, Масачузетс, са започнали скандални процеси, обвиняващи много хора в магьосничество. Обесени са 19 невинни хора. Тръмп многократно се оплаква, че е жертва на „лов на вещици“.

Във вторник вечерта (местно време) Пелоси написа циркулярно имейл до своите партийни колеги, че камарата на Конгреса ще се срещне в сряда сутринта (местно време), за да гласува в крайна сметка по двете обвинения срещу Тръмп. Тя призова всички депутати на демократите да присъстват на пленарното заседание на Камарата в този сериозен момент. 

С мнозинство в Камарата на представителите демократите могат официално да открият процес по импийчмънт. След това самата процедура - която наподобява правен процес – ще влезе в Сената. Републиканците на Тръмп имат мнозинството в тази камара на Конгреса. Не е ясно как може да се съберат две трети от мнозинството, което би било необходимо за импийчмънт на Тръмп.

Тръмп за пореден път решително отхвърли обвиненията срещу себе си в писмото си до Пелоси. Обвиненията били „лишени от предназначение“, „безполезни“, дори „гротескни“. Процесът е бил "нищо повече от незаконен, партизански опит за сваляне от власт". Пелоси и нейните демократи щели да бъдат наказани за това на изборите през следващия ноември.

Реакции и обвинения

"Това е нелепо", коментира Пелоси във вторник (местно време) писмото. „Не го прочетохме напълно, работихме“. „Той наистина е болен", казва тя, цитирана от DPA. 

На Тръмп са отправени две обвинения на ниво комисия: злоупотреба със служебно положение и възпрепятстване работата на Конгреса.

Първото обвинение е напълно лишено от стойност и е продукт на въображението ви, заявява Тръмп, който е обвинен, че е замразил обещана на Украйна военна помощ, за да накара украинския президент да обяви, че ще разследва Джо Байдън, един от потенциалните съперници на Тръмп на президентските избори през 2020 г.

Тръмп отново повтаря по този повод, че телефонният му разговор с украинския президент Володимир Зеленски, заради който започна процедурата за импийчмънт, е бил напълно невинен и че той не е упражнил никакъв натиск върху Зеленски.

Второто обвинение пък според Тръмп е абсурдно и опасно.

„Вие сте неспособна да приемете решението на избирателите от 2016 г.", казва Тръмп на Пелоси, имайки предвид победата си на последните президентски избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 3
Venislav
преди 4 години
САЩ за това са номер едно сила в света защото има достатъчно мислещи за да изберат Тръмп. Тука за това сме с ГЕРБ защото имаме много разбирачи които го плюят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Ти така и не успя да схванеш в какво точно обвиняват Тръмп. Какво пък, да загряваш бавно не е престъпление. И не се бой, инфантилния ти любимец пак ще успее да се измъкне на куц крак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis20
преди 4 години
брао, уволнение маййкка и ше ибба демократична нескопоссана, ааайде и така лека полека всички гадове уволджак и растрелджак по възможност ако не при нещастни случаи как праят там ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Напротив: т.нар. "демократи" трябва да бъдат изпоарестувани и съдени за опит за преврат !!! Тръмп е 100% прав за всичко, което казва: скалъпени обвинения и дори не му дават право да се защити. Убийците и терористите имат повече права дори, а това е ПРЕЗИДЕНТЪТ !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 9
Бидонойл
преди 4 години
Унгарският министър лъже, а ти престани да пускаш коментари, които нямат нищо общо с темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 8
дядя Вова
преди 4 години
Смятайте колко са за цяла Европа!Ефект йок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 9
дядя Вова
преди 4 години
Европа пък обяви война на себе си:"Унгарският външен министър Петер Сийярто в интервю за RTVI заяви, че след въвеждането на антируските санкции от Европейския съюз икономиката на страната му е загубила 8,5 милиарда долара."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 16
Бидонойл
преди 4 години
Тоя в крайна сметка ще трябва да бъде отстранен поради старческа деменция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още