IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепата за Байдън намалява в собствения му лагер

Най-голям спад в подкрепата за американския президент има сред демократите под 40 години, които не са бели и са с ниско образование

22:23 | 30.06.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ken Cedeno/Sipa/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ken Cedeno/Sipa/Bloomberg

Подкрепата за американския президент Джо Байдън намалява от април насам, главно сред привържениците на собствената му Демократическа партия, в момент когато администрацията му се бори с Конгреса, за да изпълни предизборните си обещания, а все повече американци се тревожат от неравното възстановяване на икономиката, сочи допитване на Ройтерс и института Ipsos.

Според резултатите от националното допитване, проведено между 11 и 17 юни, Байдън все още е по-популярен, отколкото предшественикът му от Републиканската партия Доналд Тръмп е бил някога – 55% от пълнолетните американци одобряват представянето на Байдън на президентския пост, а 65 на сто харесват реакцията му на коронавирусната пандемия. На този етап преди четири години около 36 на сто от американците одобряваха представянето на Тръмп.

Но все повече американци не одобряват ръководството на Байдън в областта на икономиката, предотвратяването на насилието и данъчната политика, като най-голям спад е отчетен в редиците на Демократическата партия на Байдън, особено при демократите под 40 години, които не са бели, както и сред хората без колежанско образование.

Икономиката е изместила здравеопазването и коронавирусната пандемия като основни притеснения – близо една четвърт от анкетираните пълнолетни американци я определят като най-значимия проблем. Мнозинството американци се притесняват от растящите разходи за живот, а обществото е почти равно разделено относно това какво трябва да направи правителството, за да подобри нещата, сочи допитването.

48 на сто от анкетиранците са заявили, че одобряват начина, по който Байдън управлява икономиката, което е спад с четири пункта спрямо сходно допитване от април. Броят на американците, които не одобряват мерките на Байдън в икономическата област, е нараснал с четири пункта до 43%.

Само 35 на сто от американците смятат, че икономиката на страната им върви в правилната посока, а 44% са заявили, че са „много притеснени“ от продължаващото повишаване на цените, показват още резултатите от допитването.

78 на сто от демократите одобряват действията на Байдън в икономическата област, което е спад със седем пункта спрямо април, а броят на демократите, които не одобряват икономическия му план, е нараснал с шест пункта до 15%. Това включва спад с 11 пункта на одобрението сред демократите под 40 години, свиване с осем пункта на одобрението сред демократите от малцинствата и демократите без колежанско образование.

Предизвикателства пред Байдън

Предизвикателствата пред Байдън ще бъдат да намери работещи решения, като в същото време запази единството на партията си, включително много демократи, които първоначално подкрепяха повече либерални кандидати като американския сенатор Бърни Сандърс, както и расови малцинства и хора с по-ниско образование.

„Той е в деликатно положение от гледна точка на икономиката“, коментира Доналд Грийн, политолог в Колумбийския университет. „Коалицията му варира от хора в сектора на високите технологии до избиралите от покрайнините и по-традиционни демократи. Те всички искат различни неща от икономиката“, допълва той.

Същевременно американците, които одобряват позицията на Байдън по отношение на въоръженото насилине, са намалели с осем пункта като цяло и с 11 пункта сред демократите от април до юни.

Намаляващата подкрепа за Байдън съвпада с неуспеха на демократите до прокарат големи части от дневния му ред в Конгреса. Този месец те не успяха да съберат достатъчна подкрепа за закона за федералните избирателни права, а бъдещето на инфраструктурния план на стойност 1,2 трлн. долара все още е неясно след месеци на преговори с републиканците.

Байдън е изправен и пред растящо нетърпение от активисти против въоръженото насилие, които искат президентът да изпълни поредица от предизборни обещания за овладяване на „епидемичното“ въоръжено насилие. Този месец той обеща да преследва незаконната търговия с оръжия и да увеличи федералното финансиране и подкрепа за местни правораздавателни органи на фона на ръста на убийствата в големите градове.

Според Илейн Камарк, старши изследовател в Brookings Institution, много американци остават съсредоточени върху коронавируса, област, в която Байдън остава на силни позиции. Със затихването на пандемията икономиката ще продължи да се възстановяват и това ще бъде победа за Байдън, смята Камарк.

„В момента динамиката е – управлявате вируса, управлявате и икономиката“, казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Ами импийчмънт и чао!Да си ходи! Пожелавам му спокойни и безгрижни старини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още