IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният IPO пазар подкрепи печалбата на Goldman Sachs през второто тримесечие

Сегментът на инвестиционното банкиране на Goldman отчете второто си най-силно тримесечие

18:14 | 13.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Goldman Sachs отчете печалбa за второто тримесечие, която изпревари очакванията на Wall Street, задвижвана от силни резултати в инвестиционното банкиране на фона на стабилен пазар на първични публични предлагания (IPO), съобщи CNBC.

Банката отчита печалба от 15,02 долара на акция срещу 10,24 долара на акция, очаквани от анализатори, анкетирани от Refinitiv. Година по-рано Goldman записа печалба на акция от 6,26 долара.

Приходите на банката са в размер на 15,39 милиарда долара спрямо очаквани 12,17 милиарда долара. Акциите започват търговията без съществени изменения в цената, като от началото на годината те поскъпват с 45%, тъй като инвеститорите очакваха силни резултати на фона на икономическото възстановяване от пандемията.

Сегментът на инвестиционното банкиране на Goldman отчете второто си най-силно тримесечие след първото тримесечие на 2021 г., тъй като процъфтяващият IPO пазар засили поемането на емисии акции.

Компаниите бързат да станат публични тази година, за да се възползват от фондовия пазар, който е на рекордно високи нива. Капиталът, набран чрез традиционни IPO-та през 2021 г., възлиза на рекордните 135 млрд. долара, далеч надхвърляйки средното ниво за пет години от само 53 млрд. долара годишно, според FactSet.

Нетните приходи на Goldman от инвестиционно банкиране възлизат на 3,61 млрд. долара, спрямо консенсусната оценка на FactSet от 3 млрд. долара. Натрупването на резерви се е увеличило значително от края на 2020 г., завършвайки второто тримесечие на рекордно ниво, казаха от банката.

Към днешна дата базираната в Ню Йорк банка се класира на първо място по сливания и придобивания в световен мащаб, търговия с акции и първични публични предлагания.

Търговията с ценни книжа донесе на Goldman очаквано забавяне, тъй като бумът от предизвиканата от пандемия волатилност започна да отслабва. Нетните приходи възлизат на 4,90 млрд. долара през последното тримесечие, в сравнение със 7,58 млрд. долара през първото тримесечие на 2021 г.

Звеното за управление на активи генерира рекордни приходи от 5,13 млрд. долара през второто тримесечие.
Goldman обяви също, че бордът му е одобрил планирано увеличение на тримесечния дивидент с 60% до 2 долара на акция, започвайки през третото тримесечие.

JPMorgan Chase също отчете печалба и приходи за второто тримесечие, които надминаха очакванията на анализаторите, тъй като банковият гигант освободи  пари, заделени за загуби по заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още