IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се превърне ли златото отново в хедж?

Инвестиция на Palantir в златни кюлчета повдига въпроси за дребните спестители

20:06 | 27.08.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Имайте предвид, че дори след 10%-я спад от миналогодишния връх златото все още се търгува близо до предишния рекорд, отбелязан  когато цените скочиха след световната финансова криза през 2008 г. на фона на едновременните страхове от инфлация и банкови кризи.

Внимавайте и при инвестиране в злато за дългосрочен период. През последните 30 години жълтият метал изостана значително от американските акции, въпреки че бе в крак с облигациите (през вял период за инструментите с фиксиран доход).

Но има и бичи аргумент. Въпреки нарастващата доходност по облигациите ускоряващата се инфлация означава, че реалните лихвени проценти остават отрицателни, като всъщност спаднаха допълнително през последните месеци. Както казва Рона О'Конъл, анализатор в брокера StoneX, алтернативната цена на притежаването на активи, които не генерират доход - например злато - е намаляла, като инвеститорите губят по-малко доход в реално изражение, отколкото дори преди няколко месеца.

Но близкото минало сочи, че голям скок в цените вероятно ще дойде само с друга криза, както се случи през 2008-11 и 2020 г.

Не липсват потенциални задействащи фактори – афганистанската криза, смущения в доставките на петрол от Близкия изток, напрежението между САЩ и Китай, и конфликтът между Русия и Украйна са само някои от тях.

Освен това планираното излизане от безпрецедентната политика на лесни пари в глобален мащаб крие големи неизвестни, изпълнени с опасност. Ако се действа твърде бързо, може да се задуши възстановяването след пандемията. Ако пък се изчака прекалено дълго, инфлацията може да излезе извън контрол.

Задачата се усложнява от правителствата, които не бързат с високите лихви, като някои предпочитат инфлацията да намали тежестта на заемите им от пандемичната ерата. Управителите на централните банки ще се нуждаят от всички свои политически, както и финансови умения, за да осигурят безопасно приземянване. Ако сбъркат, може да видим цяло ято черни лебеди.

Дейвид Нойхаузер, главен инвестиционен директор във фирмата за алтернативно управление на активи Livermore Partners, е сред тези, които виждат „огромна възможност днес в златото“.

Пишейки до инвеститорите си този месец, той казва, че има „сериозни съмнения“ доколко очакваното оттегляне на политиката на лесни пари от Федералния резерв на САЩ ще окаже влияние върху пазарите и върху икономиката. Последният глобален скок на инфлацията през 70-те и 80-те години на миналия бе защото властите забавиха сериозните действия, докато не стана твърде късно, написа Джон Плендър по-рано през годината за FT.

Така че поставянето на част от портфолиото ви в злато при тези обстоятелства може да има някакъв смисъл, особено за избягващите риска инвеститори.

Но не изпадайте в крайности. Ако наистина се опасявате от тотален икономически срив, трябва да се запасявате с шунка и печен боб, а не с кюлчета. И за разлика от Palantir няма нужда да купувате слитъци и да се притеснявате за съхранението им: борсово търгуваните фондове (ETF) в злато са масови днес.

Преди всичко не ликвидирайте останалата част от портфолиото си. Както всеки уважаван мениджър на активи ще каже, ключът към ефективната финансова защита, включително срещу екстремни събития, е диверсификацията. В крайна сметка, в Palantir делът на златото в паричните средства е под 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Тъй де, всикото кеш у шиткой! Модерно, куул, само там. Ако всички наивници изчезнат, след като се струти системата (а то е математически неизбежно), то светът ще стане по-добро място..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Ivel
преди 2 години
Шиткойна си е шиткойн, каквото и да означава това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Пеше, а къде остана шиткойна?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още