IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омикрон парализира живота в Ню Йорк

Щамът засяга много хора едновременно поради високата си инфекциозност, а в американската метрополия това вече оказва влияние върху обществените услуги

21:38 | 30.12.21 г. 5
<p>
	Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/JUSTIN LANE</p>

Снимка:  EPA/JUSTIN LANE

В момента в щата Ню Йорк всеки ден с коронавирус се заразяват около 40 000 души, повечето от които в самия град - и то с високозаразния вариант омикрон. Това бързо разпространение има последици: за местния транспорт, за службите за спешна помощ, за клиниките и магазините в града.

Цяла линия на метрото, свързваща Куинс с Манхатън, е затворена, защото много служители са болни, съобщава New York Times. В материала се посочва, че други линии са били забавени.

Според стратията вълната с омикрон е засегнала и службите за спешна помощ. Почти една трета от парамедиците са в отпуск по болест. Населението е помолено да се обажда на службите за спешна помощ само при реални спешни случаи. Твърди се, че множество леко болни хора са съобщили, че искат да бъдат откарани с линейка в болници за тестове срещу коронавируса.

Според New York Times  и редица магазини вече са засегнати от бързото разпространение на вируса, а властите са ограничили услугите им. Множество магазини остават затворени дори и без обща щатска заповед за затваряне, а вестникът цитира собственик на бар, който казва, че около една пета от персонала му е в отпуск по болест.

Кметът демократ Бил де Блазио, чийто мандат приключва в полунощ на Нова година, въпреки това разреши провеждането на ежегодните новогодишни тържества на Таймс скуеър в центъра на града. Въпреки това броят на публиката е драстично ограничен до 15 000 души. Наследникът Ерик Адамс планира да положи клетва там същата вечер.

Вероятно това се дължи и на факта, че макар омикрон засяга много хора едновременно, курсовете на лечение често са по-леки, отколкото при делта варианта. „Благодарение на ваксинациите и подсилващите инжекции борбата ни с пандемията върви по-добре от миналата Коледа“, подчерта губернаторът на Ню Йорк от Демократическата партия Кати Хочул.

Въпреки това тя призова хората да се отнасят сериозно към бустерните дози и да спазват хигиенните правила. Според нея 95% от пълнолетните нюйоркчани вече са били ваксинирани поне веднъж.

Това може да се дължи и на факта, че Де Блазио бе първият американски кмет, който въведе задължителна ваксинация за всички работници в публичния и частния сектор в своя град. При нарушения се налагат големи глоби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
Къде се изгубиха тpoлоBeте?! Да не се разболяха и те или получиха някой внезапен инфарт? Масово ваксиниратните са болни и са по болниците. С Всяка доза се унищожава имунитета на човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
падат по улиците , налЕ , Бойчо ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Омикрон парализира живота в Ню Йорк == някакъв махмурлук парализирал Ню Йорк == **** града смотан!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още