IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският съд разреши екстрадирането на Асанж в САЩ

Отвъд океана го очаква доживотна присъда за публикуване на секретни документи за войните в Ирак и Афганистан

13:27 | 20.04.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/ANDY RAIN</em></p>

Снимка: EPA/ANDY RAIN

Британското правосъдие официално одобрява екстрадицията на основателя на Wikileaks Джулиан Асанж в САЩ, където го очаква доживотна присъда за публикуване на секретни документи за войните в Ирак и Афганистан. Лондонски съд издаде заповедта за екстрадиция, която обаче трябва да бъде одобрена от британския вътрешен министър Прити Пател, предава DPA.

Съдът издаде официална заповед за екстрадиция по време на изслушване в сряда, оставяйки на министъра на вътрешните работи на Обединеното кралство Прити Пател да подпечата прехвърлянето му в САЩ след дългогодишни правни спорове. Асанж може да обжалва решението.

Асанж е издирван в САЩ по 18 обвинения в престъпления, след като през 2010 г. Wikileaks публикува хиляди класифицирани файлове и дипломатически рами. Ако бъде осъден, го грозят до 175 години затвор.

Адвокатите на основателя на WikiLeaks твърдят, че обвинението е политически мотивирано, задвижвано от президента на САЩ Доналд Тръмп и че екстрадицията на Асанж би представлявала сериозна заплаха за сигурността и работата на журналистите. Самият Асанж е в ареста от 2019 г., въпреки че е излежал предишна присъда за нарушаване на условията за освобождаване под гаранция по друго дело.

Журналистът прекара седем години в посолството на Еквадор в Лондон, за да избегне преместването си в Швеция и за да не се изправи пред обвинения в сексуално посегателство, които по-късно бяха оттеглени. Докато бе в мисията на южноамериканската държава, той стана баща на две деца от партньорката си Стела Морис, член на юридическия му екип. Преди време британските затворнически власти разрешиха на двойката да сключи брак в строго охранявания затвор "Белмарш" в югоизточен Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Борката
преди 2 години
Англосаксонско право. Правото на силата, не силата на правото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Petar2015
преди 2 години
Отново ни показват само едната гледна точка. Верни ли са били публикуваните документи? Довели ли са до разследване? Иначе излиза че да публикуваш истината е престъпление и единственият въпрос е "да накажем този дето ни издаде".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още