IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JPMorgan отчете по-висок от очакваното спад на печалбата

Най-голямата американска банка е заделила повече пари за покриване на потенциалните загуби на фона на нарастващите рискове от рецесия

15:07 | 14.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

JPMorgan Chase & Co отчете в четвъртък по-висок от очакваното 28-процентов спад на печалбата за второто тримесечие, след като най-голямата американска банка е заделила повече пари за покриване на потенциалните загуби на фона на нарастващите рискове от рецесия, съобщава Ройтерс.

Акциите на банката поевтиняха в предборсовата сесия с над 4%, след като отчете провизии за загуби по кредитите в размер на 1,1 млрд. долара, докато миналата година освободи 3 млрд. долара от резервите си.

Очаква се четирите най-големи американски банки да отчетат провизии за загуби в размер на 3,5 млрд. долара за тримесечието, докато се подготвят за остро забавяне на икономиката, а Федералният резерв агресивно повишава лихвените проценти, за да озапти инфлацията.

Главният изпълнителен директор Джейми Даймън отбеляза няколко причини за тревога, включително геополитическото напрежение, високата инфлация, намаляващото доверие сред потребителите и „невижданото преди“ количествено затягане. Всички те представляват заплаха за световния икономически растеж.

У дома обаче икономиката продължава да расте и както пазарът на труда, така и потребителските разходи остават стабилни, казва Даймън. 

Банката отбеляза печалба от 8,6 млрд. долара, или 2,76 долара на акция, оставайки под средната прогноза на анализаторите за 2,88 долара на акция, показват данни на Refinitiv.

Други големи американски банки, включително Citigroup, Wells Fargo и Morgan Stanley, ще представят резултатите си тази седмица, а Goldman Sachs и Bank of America ще завършат сезона на големите кредитори следващата седмица.

Анализаторите прогнозират остър спад на печалбата за второто тримесечие спрямо същия период на миналата година, когато кредиторите освободиха част от резервите си срещу загуби от заеми и спечелиха от бума в сключването на сделки.

Компанията също така временно спря програмата си за обратно изкупуване на акции, за да засили капиталовите си нива.

Резултатите на JPMorgan удариха по-широкия пазар, като фючърсите върху американските фондови индекси отбелязаха загуби сред представянето на отчета.

Приходите от инвестиционното банкиране са се свили с 61% до 1,4 млрд. долара през тримесечието, основно ударени от по-ниските такси от сделки и емитиране на дълг и акции.

Подобно на конкурентите Goldman Sachs and Morgan Stanley миналата година JPMorgan яхна вълната в сключването на сделки и консултира няколко големи бизнес сливания и придобивания, пое някои от най-големите листвания на борсата и помогна в сделки, включващи компании със специална цел на придобиване (SPAC).

Инвазията на Русия в Украйна през февруари обаче и опасенията за икономическа рецесия нанесоха удар върху сливанията и придобиванията през 2022 г. Стойността на обявените сделки на глобално ниво през второто тримесечие спадна с 25,5% на годишна база до 1 трлн. долара, сочат данни на Dealogic.

Активността при сливанията и придобиванията в САЩ също се срина с 40% до 456 млрд. долара през второто тримесечие.

Банката отчете нетни приходи от 31,6 млрд. долара с ръст от 1%, а нетните приходи от лихви са се увеличили с 19% до 15,2 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още