IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Безработицата вече не е изоставащ показател

Ситуацията на пазара на труда вече е водещ показател за състоянието на икономиката и трябва да служи като сигнална лампа за правителствата

18:42 | 07.07.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Ел-Ериан: Безработицата вече не е изоставащ показател

Безработицата се е превърнала от изоставащ във водещ показател за състоянието на икономиката и би трябвало да служи на политиците като сигнална лампа за случващото се. Такова е мнението на един от изпълнителните директори на най-големия фонд за инвестиции в облигации – PIMCO Мохамед Ел-Ериан.

Възприемането на безработицата като изоставащ показател е любима мантра на икономистите, които смятат, че тя отразява по-добре миналото, отколкото настоящето, посочва Ел-Ериан, цитиран от CNBC.

Д

етайлите на настоящите тенденции обаче рисуват различна картина – повече от половината работна сила, която е без работа, е с такъв статус в продължение на над 26 седмици. Средната продължителност на незаетост е 35 седмици, а безработицата във възрастовата граница 16-19 години е 25,7 на сто, посочва той.

„Това са структурни аспекти, които не могат да бъдат решени за един ден, не могат да бъдат решени и с циклично мислене. Те са обезпокоителни защото превръщат нивото на безработица от традиционно изоставащ, във водещ показател”, категоричен е Ел-Ериан.

Към момента САЩ не успяват да се справят с този проблем, тъй като не се предлага отговое на структурните проблеми, а се търси решение с циклични мерки. За разлика от това, в Китай, Бразилия и Русия се действа по-друг начин и се провеждат структурни реформи.

От гледна точка на инвеститорите Ел-Ериан смята, че цените на акциите се движат към „справедливата си стойност”. „Все още не е се е стигнало до нея, тъй като не смятам, че анализторите разбират новите реалности в контекста на забавения растеж и слабия ръст на приходите, но вървим натам”, обобщава той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Dror
преди 13 години
70% ot GDP na USA idva ot vatreshnoto potreblenie t.e. zavisi direcno ot tova dali imash zaplata ili si bezrabotenOt 1 godina ikonomikata ne otkriva rabotni mesta t.e. ne se uveli4ava potreblenieto a ot tam niama rast I na ikonomikata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
varna
преди 13 години
Давам си сметка, че ще прозвучи брутално ксенофобски, но ще го кажа. Като чуя, че Мохамед не знам кой си, разсъждава за икономиката на Щатите, ми се изправят косите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още