IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

LSE е постигнала споразумение за придобиване на оператора TMX

Очаква се обаче сделката да срещне съпротивата на канадски политици

17:37 | 09.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
LSE е постигнала споразумение за придобиване на оператора TMX

Лондонската фондова борса (LSE) е постигнала споразумение за закупуването на канадския борсов оператор TMX, като така ще бъде създадена четвъртата по големина борса в света, предаде Ройтерс.

Акциите на LSE скочиха с 9%, след като инвеститорите приветстваха сделката, която ще бъде осъществена изцяло в акции.

По-рано днес беше обявено, че двете компании са в напреднал етап на преговори за сливането си. Очаква се обаче сделката да срещне съпротивата на канадски политици.

LSE се бори да си върне пазарния дял, отнет от конкуренти, след като Европа отвори пазарите през 2007 г. Делът на LSE от търговията с акции на Острова от началото на този месец е 54,9% спрямо 96,3% през февруари 2008 г., навлизащи на пазара компании като BATS и Chi-X бързо набират скорост.

Акционерите на TMX Group ще получат по 2,9963 акции на LSE за всяка своя акция в TMX. Новата компания ще има два главни офиса, като лондонския ще се ръководи от шефа на LSE Ксавие Роле, а този в Торонто – от сегашния финансов директор на TMX Майкъл Птасник.

Чуждестранните придобивания в Канада се превърнаха в щекотлив въпрос, след като правителството блокира придобиването на Potash Corp от BHP Billiton. От LSE обаче са уверени, че са направили каквото е необходимо, за да не срещнат такива пречки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още