IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостиг на части разтърси автомобилните пазари заради кризата в Япония

Големи автомобилни компании намаляват производството или затварят заводи заради липса на части от Япония

11:32 | 19.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Недостиг на части разтърси автомобилните пазари заради кризата в Япония

Американската автомобилна компания General Motors обяви, че ще спре производството в два свои европейски автомобилни завода заради растящата несигурност за това как ще се отрази кризата в Япония върху нейната дейност, пише Wall Street Journal.

Освен това General Motors обмисля да съкрати производството в заводите си в Южна Корея в резултат от недостига на вградени електронни части за автомобилите, произведени в Япония.

През следващата седмица General Motors ще затвори своя завод в Сарагоса, Испания, и също ще отмени смените в завода в Айзенах, Германия. И двете фабрики произвеждат модела Opel Corsa. Марката Opel/Vauxhall е собственост на General Motors.

В края на миналата седмица General Motors обяви, че ще затвори завода си в Луизиана заради нарушените доставки на части от Япония.

Главният изпълнителен директор на компанията Дан Акерсън призна, че въздействието на бедствията в Япония върху глобалните операции на General Motors остава неизвестна.

Други големи автомобилни компании като Toyota, Honda и Nissan също усетиха последиците от земетресението на 11 март, което ги принуди да преустановят производството си в Япония.

Говорител на Honda съобщи през миналата седмица, че около 30% от 110-те доставчици на части за компанията, базирани в засегнатия от земетресението район, срещат трудности при опитите си да възобновят дейност.

От Honda са предупредили търговците на дребно в САЩ, че не са сигурни дали ще може да се възстанови напълно производството в някои японски заводи преди май, което е знак, че автомобилната индустрия може да се сблъска с по-големи смущения, причинени от земетресението и цунамито в Япония, от предварително очакваното.

Също в края на миналата седмица френският автомобилопроизводител Renault обяви, че ще намали производството в завода си в Южна Корея поради недостига на части, причинен от земетресението. Говорител на Renault заяви, че производство на седана SM7 се намалява с между 15% и 20%, защото заводът е на изчерпване на запасите си от двигатели и скоростни кутии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още