IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Ще изберем нов главен директор до 30 юни

От МВФ обещават ръководният пост да се заеме от най-квалифицирания кандидат, а не непременно от европеец, както е било досега по силата на вътрешно съглашение

09:56 | 21.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Заемащият временно поста управляващ директор на МВФ Джон Липски. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Заемащият временно поста управляващ директор на МВФ Джон Липски. Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че има за цел да избере нов главен директор, който да наследи подалия през тази седмица оставка Доминик Строс-Кан, до края на юни.

От базираната във Вашингтон финансова институция подчертаха, че новият ръководител на фонда ще бъде най-квалифицираният кандидат измежду номинираните, съобщава Bloomberg.

„Изпълнителният борд прие процедура, която позволява избирането на следващия главен директор да стане по един открит, основан на заслуги и прозрачен начин”, заяви вчера Шакур Шаалан, старши член на 24-членния борд на МВФ.

Обещанието за прозрачност дойде в отговор на призиви от страна на Бразилия, Китай и други развиващи се икономики да се сложи край на 65-годишната окупация на ключовите позиции в международната финансова организация от Европа и САЩ.

Развиващите се икономики настояват занапред подборът да бъде базиран на квалификацията на кандидатите. Сред изискванията за поста, цитирани от изпълнителния борд на МВФ, е разбирането на предизвикателствата пред фонда по отношение на разнородните искания на страните, членуващи в него.

Правителствата на Тайланд, Русия и Южна Африка заявиха, че следващият директор трябва да е от развиващите се икономики, въпреки че не успяха да се обединят зад общ кандидат. Междувременно Европа се мобилизира да запази контрола над ръководния пост в МВФ, като застана зад кандидатурата на френския министър на финансите Кристин Лагард.

Анализаторите обаче са скептични за това дали подборният процес действително ще се базира само на квалификацията на кандидатите.

Европейци оглавяват МВФ от основаването му в края на Втората световна война по силата на вътрешно съглашение, което дава на САЩ контрол над най-високия пост в Световната банка. Заместник-директорът в МВФ традиционно се избира от САЩ. В момента това е Джон Липски, който бе временно назначен за главен директор на МВФ до избора на наследник на Доминик Строс-Кан. Липски, който е бивш главен икономист в JPMorgan, трябва да се пенсионира през август.

Всяка от 187-те държави членки на МВФ ще може да номинира кандидат за позицията главен директор на фонда в периода между 23 май и 10 юни. Изпълнителният борд на МВФ след това ще изготви кратък списък от трима кандидати и ще обяви имената им.

От МВФ посочват, че целта е да се избере главен директор с консенсус. Гласовете на страните членки в МВФ имат различна тежест, като на САЩ се падат близо 17 на сто.

Засега Китай не е обявил публично свой кандидат, докато Тайланд и Филипините подкрепиха министъра на финансите на Сингапур Тарман Шанмугаратнам за наследник на Строс-Кан.

Бившият ръководител на централната банка на Бразилия Арминио Фрага, бившият министър на финансите в Южна Африка Тревър Мануел, индийският икономист Монтек Сингх Ахлувалия и Тарман Шанмугаратнам от Сингапур са „добри кандидати” за ръководния пост в МВФ, смята Рагурам Раджан, професор в Чикагския университет и бивш главен икономист на МВФ.

Бившият френски министър на финансите Строс-Кан подаде оставка след ареста си в Ню Йорк по обвинение за сексуално нападение 17 месеца преди края на петгодишния му мандат.

Той ще получи пенсионно възнаграждение от 250 хил. долара годишно, посочи говорителят на МВФ Бил Мъри вчера. Строс-Кан получава годишна заплата от 441 980 долара след данъци към юли 2009 г., плюс надбавка от 79 120 долара, също след данъчно облагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още