IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GM вече е лидер по продажби на автомобили в света, Toyota пада до номер три

Катастрофалното земетресение в Япония е причина за пропадането на Toyota, второто място се заема от Volkswagen

16:50 | 08.08.11 г. 1
GM вече е лидер по продажби на автомобили в света, Toyota пада до номер три

General Motors (GM) надмина Toyota и стана световен лидер по продажби на автомобили през първото полугодие заради катастрофалното земетресение в Япония през март, пише Bloomberg.

Продажбите на GM са нараснали с 8,9% до 4,536 млн. единици за първите шест месеца на годината. Втората позиция е за Volkswagen с 4,13 млн. единици, а Toyota пада до третото място с 3,71 млн. продадени единици, включително на луксозния им бранд Lexus, Daihatsu Motor и Hino Motors.

Продажбите на GM в САЩ са се увеличили 669 065 единици през второто тримесечие, сочат данни на Autodata Corp. Най-продаваният им автомобил за периода е Chevrolet Cruze.

Toyota очаква производството да се нормализира напълно през септември. В началото на август компанията отчете първата си загуба от 2 години насам, макар и по-ниска от очакваното. В края на юни Moody's понижи кредитния рейтинг на японския автомобилен гигант заради силната йена и скъпите суровини.

Такеши Миао, анализатор в консултантската компания Carnorama в Токио, коментира, че дори и производството да се нормализира до септември, то възстановяването на продажбите на Toyota ще отнеме още няколко месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Lazy
преди 12 години
"Най-продаваният им автомобил за периода е Chevrolet Cruze" или с други думи казано, Народо налита на евтинията. Деу, брандирано като Шевролет. Като се знае, че в портфейла им е истинския Шевролет (тоя в щатите дето няма нищо общо с Деу) и Опел и Кадилак, a най-продавано е Деуто.. очаквам скоро ТАТА да ги задмине всичките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още