IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се поучат ли Щатите от Канада?

През 1992 година северната съседка на САЩ загуби топ рейтинга си, което отрезви правителството и то постигна бюджетен излишък само за три години

11:51 | 09.08.11 г. 4
Ще се поучат ли Щатите от Канада?

Повечето американски инвеститори не знаят, че през 1992 г. Канада преживя ситуацията, в която изпаднаха САЩ миналия петък - Standard&Poor's (S&P) понижи кредитния рейтинг на страната. И това се случи във време, в което агенцията се ползваше от изключително високо уважение, пише колумнистът Бил Ман за MarketWatch.

Кредитният рейтинг на Канада също беше понижен от ААА до АА+ преди 19 години. Това обаче подейства отрезвяващо на тогавашното либерално правителство с министър-председател Жан Кретиен. Властите в Канада много бързо съкратиха бюджетните разходи и излязоха на излишък само за 3 години, но страната си върна ААА рейтинга чак през 2001 г., или 10 години по-късно.

Вероятно е ирония на съдбата, че един от анализаторите на S&P, участници в комисията, която оряза рейтинга на Щатите, е канадец – Никола Суон. Той работи в офиса на агенцията в Торонто и заяви в интервю, че „се вижда много малък прогрес“.

Ситуацията с американския кредитен рейтинг обаче не притеснява особено канадците. Нито медиите, нито администрацията в Отава са изпаднали в паника.

Канадският финансов министър Джим Флахърти отбеляза, че вероятно събитията ще предизвикат „известна турбуленция“ за икономиката на Канада, но според него страната „е изключително добре позиционирана, така че да издържи на глобалните предизвикателства“.

Новоизбранато правителство на премиера Стивън Харпър предпазливо предложи план за съкращаване на държавния дълг, който възлиза на 564 млрд. долара. Кабинетът посочва, че в следващите четири години ще бъде постигнат бюджетен излишък.

Флахърти обаче е категоричен, че Канада е със стабилна бюджетна позиция и силна финансова система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Доходността зависи от текущото търсене и предлагане и е доста волативно. Тя може да се промени за часове, но това не значи, че възможността за погасяване на дългове на съответната страна се променя толкова бързо. И това е проблема - при бързи мерки, както е било в Канада, проблема е решен за 3 години. При протакането и нежеланието за промени в САЩ и особено в Европа въобще не е сигурно кога и дали ще има подобрение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
А бе като го усетят американците по джоба си (заради обезцененяването ) ще запеят друга песен. Ще обясняват, че палежите във Вашингтон не били социални както в Лондон вчера. А основната причина за недоволството на Англичаните е, че ги удариха с 20% обезценяване спрямо 2008 на паунда. Поевтиняването на валутата е като да смъкнеш заплатите на населението. И ако местните продукти може и да не им се повиши цената, то всичкия внос става доста по-скъп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Pivoley
преди 12 години
Все си мисля, че от рейтингите по-важна е доходността по облигациите, която се определя директно от пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
rogers
преди 12 години
Не няма да се поучи САЩ от Канада защото има голяма разлика - долара, ще се поучат чак когато бъдат принудени - но докато има кой да им купува доларите те няма да спрат да харчат напечатани хартиики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още