fallback

Експерт: Светът повтаря грешката на Япония от 1997 г.

Тогава японското правителство се опита да съкрати бюджетния дефицит, докато частните компании все още имаха големи задължения, припомня бивш икономист на Фед

12:43 | 15.08.11 г. 7

Правителствата на големите държави правят същата грешка като Япония през 1997 г., хвърлила страната в остра финансова депресия, заяви бившият икономист в американския Федерален резерв и настоящ старши икономист в Nomura Research Institute Ричард Ко пред CNBC.

Грешката доведе до 5 поредни тримесечия на спад за японската икономика и ръст от 68% в бюджетния дефицит на страната, припомня Ко.

„В Япония преминахме през всички тези неща: намаляването на основния лихвен процент, облекчаване на монетарната политика, капиталовите вливания, финансовите стимули, проблемите с рейтинговите агенции“, посочва той.

Според него голямата грешка, направена тогава от Япония, е, че правителството се е опитало да намали бюджетния дефицит, докато частният сектор продължаваше да е на червено – същата политика, която в момента се следва в САЩ, Великобритания, Испания и Португалия.

Това, което научихме е, че правителствата трябва да се намесят, когато частният сектор започне да намалява дълговете си, като поемат тези дългове, връщайки ги обратно в икономиката, смята Ко.

Той не е съгласен с препоръката на международната рейтингова агенция Standard&Poor`s правителството на САЩ да приеме още по-драстични мерки за съкращаване на бюджетния дефицит. Всъщност експертът смята, че опитът да се последва съветът на S&P и да се намали бюджетният дефицит с 4 трилиона долара ще потопи икономиката в нова Голяма депресия.

Като има предвид случващото се в западния свят, той твърди, че е скептичен относно световния икономически растеж през втората половина на 2011 г., но е оптимист за японската икономика, за която бе обявено по-слабо от очакваното свиване през второто тримесечие на годината.

„Тя е в подем именно заради случилото се у нас на 11 март ... ние (Япония - бел. ред.) имаме сериозен импулс на възход, защото трябва да направим всички разходи по възстановяването“, каза Ко.

Той обаче предупреди, че зараждащото се възстановяване в Япония сега е в рисков период заради действията на западните правителства.

„Износът може да не се представи толкова добре, колкото би могъл, ако правителствата на големите държави не вземат адекватните мерки“, смята експертът.

Според него западните икономики имат нужда от повече финансови стимули, докато балансите на частните компании не се възстановят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:52 | 07.09.22 г.
fallback