IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ се оказа в далеч по-слаба форма от очакваното

През второто тримесечие на годината икономиката рязко забавя ръста си, данните за предходните две тримесечия бяха сериозно коригирани надолу

17:05 | 29.07.11 г.
Икономиката на САЩ се оказа в далеч по-слаба форма от очакваното

Икономическият растеж на САЩ е много по-слаб от очакванията, показват данните на американското министерство на търговията, цитирани от ВВС.

Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 1,3% през второто тримесечие на годишна база, но ръстът за първото тримесечие бе коригиран рязко надолу до 0,4% от 1,9%, а този за четвъртото тримесечие на 2010 г. - до 2,3% от 3,1%, което показва, че икономиката е започнала забавянето си преди повишаването на цените на петрола и земетресението в Япония.

Спрямо първото тримесечие на годината икономическият ръст е 0,3%.

Прогнозите на икономистите бяха за ръст от 1,8% на годишна база, след като бяха преодолени проблемите с веригите за доставки, които бяха нарушени от земетресението и вълните цунами в Япония през май.

Коригирането на данните в посока надолу предполага още проблеми, като несигурността пред перспективите нараства заради безизходното положение в преговорите за увеличаването на тавана по вътрешния дълг на САЩ.

Според публикуваните днес данни рецесията от 2007-2009 г. е била много по-тежка, като производството е намаляло с общо 5,1% вместо с досега обявените 4,1%, а икономиката се е свивала средно с 0,3% между 2007 и 2010 г., съобщи Ройтерс.

Основна причина за лошите тримесечни резултати са потребителските разходи, които на годишна база са нараснали с едва 0,1%, след като през първото тримесечие ръстът бе 2,1%. Те формират около 70% от американската икономическа дейност, а ръстът през второто тримесечие е най-слабият след излизането на САЩ от рецесията през 2009 г.

С най-голям принос за ръста е намаленият бюджетен дефицит заради понижения внос, като разходите на бизнеса и запасите в инвестиции са сред останалите положителни фактори.

Разходите на правителството са намалели, след като държавните и местните власти продължиха да орязват бюджетите си, но разходите за отбрана са се увеличили със 7,3%, след като през първото тримесечие намаляха с 12,6%.

Строителството на жилища е нараснало с 3,8%, докато инвестициите в нежилищни имоти са се увеличили с 8,1%.

Данните за второто тримесечие може да накарат икономистите да преразгледат прогнозите си за сериозен икономически растеж през третото тримесечие на годината.

„Всички данни, които имаме за юни, предполагат, че навлизайки в третото тримесечие, нямаме никаква движеща сила, за да бъде то добро“, заяви Кристофър Пробин, старши икономист в State Street Global Advisors в Бостън. „Не започваме третото тримесечие в положителни тонове“ добави той.

Съобщението показва и умерен инфлационен натиск, като индексът на личните потребителски разходи се повиши до 3,1%, след като през първото тримесечие ръстът бе 3,9%.

Основният индекс на потребителските разходи, който не включва цените на горивата и инфлацията, се е увеличил с 2,1%, което е най-бързото темпо след четвъртото тримесечие на 2009 г., докато през първото тримесечие на настоящата година ръстът му бе 1,6%.

Разходите за персонал в непубличния сектор са нараснали с повече от очакваните 0,7% през второто тримесечие, което е най-голямото увеличение от септември 2008 г., като ръстът се дължи основно на повишаването на помощите, сочат данни на американското министерство на труда.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, предвиждаха среден ръст от 0,5% в индекса за разходите за персонала, след като в предходното тримесечие той бе 0,6%.

Разходите за помощи, които представляват около 30% от разходите за компенсации, са нараснали с 1,3% през второто тримесечие, което е най-голямото увеличение от юни 2007 г.

Заплатите са се повишили с 0,4%, поддържайки темпото на ръст от първото тримесечие. За последните 12 месеца разходите за компенсации са се увеличили с 2,2%, което е най-рязкото увеличение от декември 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още