IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ревизираха нагоре икономическия ръст на САЩ за първото тримесечие

БВП нараснал с 1,9%, а не с предварително обявените 1,8%, съобщи търговското министерство на страната

16:30 | 24.06.11 г.
Ревизираха нагоре икономическия ръст на САЩ за първото тримесечие

Икономическият ръст на САЩ за първото тримесечие беше ревизиран леко нагоре. Актуалната оценка на търговското министерство на страната сочи, че брутният вътрешен продукт (БВП) за периода януари – март 2011 г. е нараснал с 1,9%  вместо с първоначално обявените 1,8%, което се очакваше от анализаторите, пише Ройтерс.

През последното тримесечие на 2010 г. американската икономика регистрира ръст от 3,1 на сто, припомня агенцията. Забавянето в растежа е сериозно, но и икономисти, и Федералният резерв се надяват, че икономиката на страната ще се съживи през третото тримесечие на годината.

Растежът на американската икономика през първото тримесечие е подкрепен от по-сериозното увеличение на бизнес запасите, по-ниския внос и по-малкия спад на жилищното строителство. Данните за растежа на разходите на бизнеса са ревизирани надолу, а за потребителските разходи, които формират около две трети от икономиката на САЩ, остават същите (2,2% годишен ръст).

Окончателните оценки на американския БВП за първите три месеца от годината сочат още, че инвестициите всъщност са нараснали с 2 вместо с предварително обявените 3,4%, тъй като разходите за оборудване и софтуер не са били толкова високи, колкото се смяташе.

Вносът на САЩ е нараснал с 5,1% през първото тримесечие на 2011 г., а не с първоначално обявените 7,5%. Разходите на правителството пък са се свили с 5,8%, а не с обявените 5,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още