IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на британската икономика се е забавил до 0,2% през второто тримесечие

Относително по-силно второ тримесечие записва секторът на услугите

17:04 | 26.07.11 г.
Растежът на британската икономика се е забавил до 0,2% през второто тримесечие

Ръстът в икономиката на Великобритания се е забавил през второто тримесечие на годината отчасти и поради допълнителния почивен ден заради кралската сватба през април, съобщава BBC.

Брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 0,2% през второто тримесечие, според данните на Националната статистическа служба спрямо ръст от 0,5% в предходното тримесечие.

От Националната статистическа служба съобщават, че растежът се забавя и от някои други еднократни фактори, включително и заради цунамито в Япония.

"Добрата новина е, че британската икономика продължава да расте и създава работни места", каза финансовият министър Джордж Озборн. "В момент на международна нестабилност ние сме сигурно убежище в бурята", каза още той.

Но министърът в сянка Ед Болз каза, че забавянето е сериозен проблем за правителството и то трябва да предприеме стъпки за стимулиране на растежа.

Разпределението на секторите, които допринасят за покачването на БВП показва, че относително по-силно тримесечие записва секторът на услугите. Той е нараснал с 0,5% в сравнение с предходното тримесечие, което е важно защото делът на секторът в БВП е повече от 75%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още