IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новозеландският икономически ръст се ускори до 0,8% през първото тримесечие

Нарастването на БВП с 0,8% е най-високото от повече от година и дори земетресението през февруари в Крайстчърч не попречи на добрия резултат

11:15 | 14.07.11 г.
Новозеландският икономически ръст се ускори до 0,8% през първото тримесечие

Икономическият ръст в Нова Зеландия през първите 3 месеца на 2011 г. се ускори въпреки опустошителното земетресение, съобщи ВВС.

Официалните данни показаха увеличение на брутния вътрешен продукт до 0,8% през първото тримесечие спрямо предходното, което е най-високият показател от над една година.

След оповестяването на данните новозеландският долар достигна 30-годишен връх спрямо американския.

Ускоряването на икономическия растеж дойде въпреки факта, че във втория по големина новозеландски град Крайстчърч през февруари стана земетресение с магнитуд 6,3 бала по скалата на Рихтер.

Според анализатори силните данни увеличават перспективите за повишаване на основния лихвен процент в страната.

От статистическата служба коригираха и стойността за БВП за четвъртото тримесечие на 2010 г. от повишение от 0,2% на ръст от 0,5%, което подкрепя вижданията за силата на икономиката.

„Това е твърде забележителен резултат предвид обстоятелствата“, заяви Филип Боркън, икономист в Goldman Sachs. „Той показва ясно, че отражението на земетресението върху икономиката е по-слабо от очакваното“, добави Боркън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още