IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед трябва да влее още ликвидност, ниските лихви не са достатъчни, сочи анкета

70% от запитаните анализатори дават рейтинг ААА на САЩ, а вероятността от нова рецесия в страната през следващите 12 месеца се оценява на 33%

15:50 | 12.08.11 г. 1
Фед трябва да влее още ликвидност, ниските лихви не са достатъчни, сочи анкета

Пазарните участници са убедени, че Федералният резерв на САЩ готви трети кръг на програмата си за вливане на ликвидност, сочат резултатите от редовното проучване на CNBC през август сред 60 респонденти.

46% от участниците в анкетата са на мнение, че след като миналата седмица Федералният резерв пое ангажимента да запази основната лихва на рекордно ниско ниво поне до средата на 2013 г., то сега ще последва нова серия количествени улеснения. За сравнение, през юли подобно мнение изразиха 19% от анкетираните, посочват от изданието.

37 на сто от отговорилите не очакват Фед да предприеме мерки, но през юли инвеститорите с подобно мнение бяха 68 процента.

Според инвеститорите стойността на евентуална нова програма за стимулиране на икономиката ще е средно 628 млрд. долара, докато през юни прогнозата беше за 377 млрд. долара.

Повечето от участниците в проучването смятат, че Федералният резерв трябва да продължи със стимулите. 88% от анкетираните са на мнение, че само обещанието за ниска основна лихва няма да свърши никаква работа. Под половината от инвеститорите смятат, че ще бъде достатъчно Федералният резерв да увеличи матуритета на портфолиото си от дългови книжа, а 27% - че Фед трябва да купува други активи, а не дългове.

57% от анкетираните са на мнение, че най-голямата опасност за САЩ сега е държавните разходи да бъдат съкратени по-бързо. Според 43 на сто опасността се крие в бавното овладяване на прекомерния дефицит.

„Няма съмнение, че през последната седмица вероятността да видим още една серия от изкупуване на активи нарасна значително“, коментира Том Порчели, икономист в RBC Capital Markets. „Това не означава, че успехът ще е по-голям, отколкото се постигна с второто вливане на ликвидност“, допълва той.

Резултатите от анкетата показват, че повечето от пазарните участници не са съгласни с решението на Standard&Poor's (S&P) да понижи кредитния рейтинг на САЩ. 70% от анкетираните дават на Щатите първокласен рейтинг – ААА.

Резултатите показват още, че шансът Страната на неограничените възможности отново да изпадне в рецесия през следващите 12 месеца е 1:3. Инвеститорите освен това очакват акциите да се оттласнат от достигнатите наскоро дъна, но не и да достигнат отново до върховете от тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Спирането или развитието на стопанска криза в САЩ не зависи от ФЕД.В САЩ, ФЕД са (както останалите участници в стопанския живот) жертви на конкретна грешка на американското държавно финансово управление, заради която се развива кризата.Разликата спрямо други е, че ФЕД са по по-богата жертва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още