IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ препоръчва на Франция да пести повече

Страната може да не постигне целите си за намаляване на дефицита

21:31 | 27.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди официално Франция, че може да не успее да постигне амбициозните си цели за бюджетни икономии, предаде Ройтерс.

"При консолидирането на бюджета е постигнат напредък", посочва МВФ в годишния си доклад за икономиката на Франция, допълвайки, че целите за периода 2012/2013 година са застрашени, ако не бъдат положени повече усилия.

Франция се ангажира да свие бюджетния си дефицит от 7% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2010 г. до 5,7% през 2011 г., 4,6% през 2012 г., 3% през 2013 г. и 2% през 2014 г.

За постигането на тези цели Париж разчита на икономически растеж от 2% тази година, 2,3% през 2012 г. и 2,5% през 2013 г., припомня Ройтерс.

В най-новата си прогноза обаче МВФ предвижда икономически растеж от 1,9% за 2012 г. и 2% за 2013 година. Очакванията на институцията за 2014 г. са с 0,4 процентни пункта под оценката на Париж за растеж от 2,5%. Поради по-слабия растеж бюджетният дефицит ще се понижава по-бавно от очакваното, посочват експертите от МВФ. Кризата в еврозоната пък носи нови рискове. Положението може да се спаси само с допълнително затягане на коланите, смятат от фонда. И тъй като френските данъци са най-високи в цяла Европа, от МВФ препоръчват и намаляване на ставките и допълнителни усилия и различни мерки, включително промени в данъчната система.

Френският финансов министър Франсоа Бароен приветства доклада на МВФ. "Франсоа Бароен приветства годишния доклад на МВФ, който оценява положително френската икономическа политика и подчертава значимостта на създаването на "златно правило" за бюджета", посочва министърът в изявление, разпространено преди оповестяването на доклада.

През миналите няколко седмици френският президент Никола Саркози игра важна роля при сключването на споразумението за втори спасителен пакет за Гърция. Заради високите дългове на страната обаче френският рейтинг AAA остава под наблюдение. Франция се счита за най-рисковата от всички шест страни с подобен рейтинг – освен нея тук са още Германия, Австрия, Финландия, Люксембург и Холандия. През миналата седмица Standard & Poor's предупреди, че без реформи Франция е заплашена от намаляване на рейтинга си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още